Innbyggerundersøkelsen der Sentio har spurt 500 over 18 år i Melhus, viser at ganske mange er enige i regjeringas ønske om å redusere antallet kommuner, men at de aller helst vil at Melhus skal bestå som egen kommune. Særlig kvinner og dem under 30 år vil at Melhus skal være for seg selv.

Skaun først

Blant dem som ønsker at Melhus skal slå seg sammen med en annen kommune, er Skaun førsteønsket. Om regjeringa bruker tvang, er det litt flere som ønsker at Melhus og Midtre Gauldal slår seg sammen.

Interessen for en sammenslåing av Melhus og Trondheim er svært liten, og det er heller ikke særlig interesse for at hele trondheimsregionen bør bli en kommune.

De spurte tror ikke en kommunesammenslåing vil slå dramatisk ut på de kommunale tjenestene, men de frykter at innbyggermedvirkning blir dårligere. Dette svarer særlig dem som har oppgitt at de har bodd lenge i Melhus. Undersøkelsen viser også at det er viktig for folk at alle deler av kommunen utvikles.

Når det gjelder plassering av rådhuset om det blir kommunesammenslåing, er de spurte delt. Den største gruppa synes dette er svært viktig, og tallene viser at spesielt kvinner og eldre er opptatt av dette. 2 av 10 mener det ikke er så viktig hvor rådhuset er, og 4 av 10 mener at navnet på kommunen ikke er så viktig.

Folkeavstemning

8 av 10 spurte mener at spørsmålet om kommunesammenslåing skal avgjøres med folkeavstemning. De spurte er opptatt av å få informasjon gjennom folkemøter, i avisa og via flygeblad i posten samt gjennom meningsmålinger.

Sentio erfarte gjennom undersøkelsen at svært mange har en mening om kommunesammenslåing, og at få svarer vet ikke på spørsmålene.

Melhus kommunestyre skal 24. februar uttale seg om kommunereformen. Et utvidet formannskap har gjennom flere møter diskutert kommunereformen, og politikerne fikk tirsdag framlagt innbyggerundersøkelsen der de spurte er over 18 år. Politikerne og rådmannen bestemte seg for å hemmeligholde innbyggerundersøkelsen til i dag torsdag for ikke å påvirke de 700 skoleelevene som i disse dager skal svare på ungdomsundersøkelsen. Resultatet av denne framlegges under kommunestyremøtet.

Les også: ungdomsundersøkelsen vekker nasjonal oppsikt