I et innlegg i torsdagsutgaven av Trønderbladet gir Enge klart uttrykk for hva han synes om Arbeiderpartiets og ordfører Erling Lenviks ordbruk i etterkant av mandagens kommunestyremøte.

Der ble det nær 20 år lange samarbeidet mellom Høyre og Arbeiderpartiet i Midtre Gauldal avsluttet etter at Enge og Høyre hoppet av forhandlingene med partnerne i Ap, KrF og Venstre og fikk flertall for et alternativt budsjettforslag sammen med Frp og Bygdelista.

«Katastrofe»

Etter budsjettnederlaget var ordfører Erling Lenvik (Ap) svært opprørt da han samlet partiet, pressen og de to gjenværende samarbeidspartnerne for å rense lufta.

– Det vedtaket vi nå må forholde oss til viser at vi har vidt forskjellig sosial profil.

– Må tenke seg om

Enge reagerer sterkt på uttalelsene fra ordføreren, og er svært forundret over at Lenvik velger en slik uttrykksform når han skal karakterisere mandagens budsjettvedtak.

– Påstanden om at vi har vidt forskjellig sosial profil er meningsløs og på kanten til å være ren sjikane. Jeg vil oppfordre ordføreren til å tenke seg om før han uttaler seg, skriver han i innlegget.

Varaordføreren mener det er et faktum at de to budsjettforslagene som forelå til behandling mandag er veldig like hva angår tjenester som skal leveres til kommunens innbyggere.

– Dette vil ikke Arbeiderpartiet, Krf og Venstre være med på. De ville heller ikke støtte forslaget om en helhetlig eldreomsorg i hele kommunen ved å opprettholde aktivitørtjenesten og legge til rette for dagtilbud i Budal.  Ut over dette er forslagene stort sett sammenfallende med tanke på tjenesteyting, skriver han.

Sykehjemskutt

Erling Lenvik innrømmer at han var særdeles frustrert da han kom med uttalelsene, men står på sitt. Han er enig i at mye er likt i budsjettet, men mener de prioriterer forskjellig i saker som er særlig viktige for Arbeiderpartiet.

– Det vi hadde lagt inn handlet blant annet om å ta vare på de eldre. Vi ville pusse opp og modernisere både pensjonatet og rød avdeling ved sykehjemmet på Støren. Vi ville også bygge en ny Lysgård, men alt dette er tatt ut i det budsjettet vi nå må forholde oss til, sier han til Trønderbladet.

Stoler ikke på Ap

Bjørn Enge sier han er klar over at rammen som er tildelt enhet for pleie- og omsorg er anstrengt, men at dette er nødvendig for å være sikker på at de ekstraordinære tiltakene får den tilsiktede effekten.

– Vår intensjon er å skape grunnlag for sunn økonomisk drift i et fremtidsperspektiv, sier Enge, som også er overrasket over at Arbeiderpartiet, som har programfestet å arbeide mot innføring av eiendomsskatt, reagerer på at Høyre, Bygdelista og Frp ønsker å legge denne på et minimum.

– Etter dette har vi lært at det ikke har noen hensikt å vedta viktige prinsipielle saker felles med Arbeiderpartiet, de er uansett ikke til å stole på. At vårt samarbeid er over etter nesten 20 år tar jeg til etterretning. Det kan faktisk være like greit.

– Høyre dukket ikke opp

Lenvik på sin side er svært skuffet over at Høyre nå har valgt å bryte den skriftlige avtalen om å legge fram et felles budsjettforslag - og også måten det ifølge ham selv ble gjort på.

– Vi, KrF og Venstre hadde et møte med Enge tidlig sist uke der vi avtalte et nytt møte torsdag. Der dukket ikke Høyre opp. Vi fikk ikke noen begrunnelse, men fikk jo nyss i at noe annet var på gang. Planene fikk vi ikke bekreftet før mandag morgen, da vi selv tok kontakt, sier ordføreren, som samtidig bekrefter at samarbeidet med de to andre partnerne fortsetter.

Varaordfører Bjørn Enge (på talerstolen) frontet Høyre, Bygdelista og Frps forslag under kommunestyremøtet i Midtre Gauldal mandag ettermiddag. Med hjelp fra Senterpartiet fikk de knapt flertall - med 17 mot 16 stemmer. Foto: Elling Finnanger Snøfugl