Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) har kommet med en anmodning til kommunen om å ta imot 15 flyktninger både i 2014 og i 2015. Det betyr i praksis en økning på 14 personer ut over det kommunen har vedtatt for perioden 2012-2015.

– Vi har allerede en utfordring med å integrere, bygge ut boliger og ha et opplegg for de som er her. Vi vil gjerne ta i mot flere, men da mener vi kommunen må ha noe skikkelig å tilby, sier varaordfører Bjørn Enge (H) til Trønderbladet.

– Det jobber vi bevisst med for å bli bedre på, men Formannskapet har foreløpig valgt å følge den opprinnelige planen. Samtidig ser vi på muligheten for å ta i mot noen flere til neste år.

Vil ha 15 i året

Midtre Gauldal kommune har tidligere vedtatt å bosette i snitt ti nye flyktninger årlig i denne fireårsperioden, altså 40 til sammen. I 2012 ble det derimot bosatt hele 16, noe som har gjort at snittet for de neste tre årene er redusert til åtte årlig. Med åtte nye i fjor og fem så langt i år, gjenstår det dermed elleve flyktninger på det gjeldende vedtaket.

Den nasjonale bosettingssituasjonen tilsier derimot at kommunene i Norge må øke antall bosettinger, i tillegg til at nye kommuner må starte slikt arbeid.

Ifølge IMDi tilsier folketallet i Midtre Gauldal at kommunen bør bosette 15 flyktninger årlig, og det er dette de vil at kommunen nå skal etterkomme, uavhengig av at de i 2012 tok imot flere enn planlagt. Hvis kommunen hadde valgt å følge anmodningen, ville det totale antallet flyktninger i den gjenstående perioden altså havne på 25 i stedet for de planlagte 16.

Frykter ikke pålegg

Midtre Gauldal har nå gått for en mellomløsning. De opprettholder sitt opprinnelige vedtak, men utreder samtidig mulighetene for å øke antall flyktninger med fem i 2015 i kommende Handlingsprogram med økonomiplan.

Fra sentralt hold kan det derimot bli aktuelt å pålegge ytterligere bosetting hvis kommunene ikke frivillig følger oppfordringen.

Behovet for å få flere ut av mottakene rundt om i landet er altså stort, men varaordfører Enge har ikke stor tro på at de blir pålagt å ta imot flere med det første.

– Jeg tror ikke vi har frykt for å bli overstyrt, men vi får jo stadig påminnelser om at de ønsker en økning, sier han.

– Vi er enige i at det sitter alt for mange i mottak, og vi burde ideelt sett bli i stand til å ta imot flere.