Nå lanserer Melhuslista et område på Søberg som et alternativ for nyfabrikken til Norsk Kylling, og ordfører Sivert Moen i Midtre Gauldal mener at Fylkesmannens motstand mot ei tomt på Furumoen på Orkanger ikke gjør sjansene til Midtre Gauldal mindre.

Prioriteringslista

Som tidligere omtalt har Norsk Kylling bestemt seg for å vrake Støren, og administrerende direktør Kjell Stokbakken i Norsk Kylling sier til Trønderbladet at førsteprioritet er ei tomt på Furumoen på Orkanger. Den tomta er imidlertid landbruksområde og omstridt. Fylkesmannen ønsker foreløpig ikke å omdisponere matjorda, og ifølge Avisa Sør-Trøndelag peker Fylkesmannen heller på et område ved Vormstad. Dermed har både ordfører Sivert Moen og Melhuslista fattet håp om at Norsk Kylling likevel blir i Gauldalen.

Søberg

– Nå har det blitt tvil om både Orkdal, Malvik og Midtre Gauldal. Da kan Melhus melde seg på, sier Sigmund Gråbak i Melhuslista.

Gråbak viser til at det i kommunedelplanen var avsatt et areal på Søberg til godsterminal. Godsterminalen ønsker regjeringa å ha på Torgård i Trondheim, og Søberg er dermed ute av bildet.

– Dette kan Melhus kommune sette i gang å omregulere slik at arealet kan bli tomt for Norsk Kylling. Etter at vi fikk Metrovann, har vi både vann og kloakk. Men kommunen trenger ett år på å omregulere. Spørsmålet er hvor mye det haster for Norsk Kylling, sier Gråbak.

Gråbak satt som varaordfører for Høyre i forrige periode, og sier at det var en halvveis enighet om at Melhus ikke skulle kjempe for å få Norsk Kylling til Melhus for å støtte Midtre Gauldal.

– Vi skal ikke føle lenger at vi skal være lojal overfor Midtre Gauldal, sier Gråbak.

Ordfører Sivert Moen i Midtre Gauldal mener fylkesmannens motstand mot Orkanger-alternativet definitivt ikke minsker sjansene for hans kommune.

– Vi prøver fortsatt å spille inn hvor gode vi er. Vi opptrer som at de skal være her for alltid, sier han.

– Sitter i ro

Administrerende direktør Kjell Stokbakken i Norsk Kylling viser til at styret har gjort vedtak om å sette Orkanger som nummer 1 og at Malvik er nummer 2. Førsteønsket er altså tomta på Furumoen på Orkanger, og Stokbakken sier at Norsk Kylling har satt som krav at det skal være avbøtende tiltak om det skal bygges på dyrkamark.

– Vi sitter helt i ro, og så er det Orkdal som har reguleringsarbeidet. Vi er invitert inn av Orkdal, sier Stokbakken.

Fylkesmannen og Orkdal kommune har hatt et møte om saken, og Fylkesmannen har gått med på å ta en ny vurdering når de får alle opplysninger de har etterspurt. Om alternativet på Vormstad sier Stokbakken at han ikke kjenner detaljene rundt dette tilbudet, men han viser til den prioriteringen som er gjort.

Når det gjelder tomtetilbud på Støren og i Melhus, viser Stokbakken til at Norsk Kylling har kjørt en prosess med vurdering av tomteområder. Norsk Kylling ønsker å ha en avklaring om ny fabrikktomt på denne sida av nyttår, opplyser Stokbakken.

Stokbakken har tidligere fortalt at det blir betydelig færre ansatte i den nye fabrikken, og sier nå at det ikke er klart ennå hvor mange ansatte det blir.

RUGER PÅ IDE: Tore Johansen og Sigmund Gråbak (Melhuslista) mener tida er inne for å lansere Melhus som tomtealternativ for Norsk Kylling. De argumenterer med at Søberg kan være egnet, og at det er E6, jernbanelinje, vann og kloakkledning i nærheten. Foto: Gunn Heidi Nakrem
HAR FORTSATT HÅP: Ordfører Sivert Moen i Midtre Gauldal. Foto: Gunn Heidi Nakrem, TB