- Vi har et pilotprosjekt innen kartleggingsgrunnlag for grunnvarme, og dette er landsomfattende satsing. Melhus er valgt fordi det er en hendig plass på grunn av geologi og Melhus har anlegg som pumper vann fra grunnen, sier lagleder Jan Steinar Rønning i NGU.

Melhus sentrum har allerede tre anlegg for bruk av grunnvarme, men disse er bortimot usynlige for folk flest. Lena terrasse, Buen omsorgssenter og Melhuset bruker alle grunnvann til oppvarming. Forsker Atle Dagestad ved NGU peker på at det er mange fordeler med bruk av grunnvann. Det er ingen dominerende sentralanlegg og ingen aske som må tas ut. Vann kan pumpes opp til oppvarming, og brukes til avkjøling om sommeren.

Kabler og radar

For å undersøke forekomsten av grunnvann, vil senioringeniør Einar Dalsegg fra NGU fra tirsdag og i to uker framover foreta målinger i Melhus sentrum, på vestsida av Gaula (Gimsøya) og på Hofstadsand. Sistnevnte sted er tenkt brukt til næringsareal.

Målingene skjer ved at det legges ut kabler, og disse kan krysse enkelte gater og veier.

- De vil stort sett gå i veikanter og på jorder. Det er ikke farlig strøm i dem, men en bør holde seg unna kabler og elektroder, sier Rønning.

I tillegg vil det bli brukt georadar, og da vil folk se ei vogn som trekkes bortover bakken. Videre kan det bli boringer senere om det er aktuelt.

Det er tidligere gjort en grov kartlegging av grusforekomsten i Melhus sentrum i forbindelse med EU's vanndirektiv, og Rønning sier at den nye kartlegginga vil være et steg videre.

- Vi kan finne ut hvor vi har grunnvann og hvor mye vi kan tas ut, sier Rønning.

USYNLIG: Like i nærheten av trafikkøya lagleder Jan Steinar Rønning, senioringeniør Einar Dalsegg og forsker Atle Dagestad står, finnes det tre grunnvannsanlegg. Disse er ikke synlige for folk flest, men gir varme til tre store bygninger.