Ordfører Erling Lenvik (Ap) dropper sommerferien i år for å unngå at varaordfører Bjørn Enge (H) blir fungerende ordfører. Årsaken er den anstrengte politiske situasjonen etter Høyre brøt samarbeidsavtalen de hadde med Arbeiderpartiet.

Ferie en annen gang

- Det er greit å gjøre det sånn når situasjonen ble sånn den ble. Jeg får heller ta ferie senere, sier Lenvik.

Lenvik forteller at han har fri enkeltdager, men at han ikke tar ut noen sammenhengende ferie.

I mange kommuner er det vanlig at ordføreren tar sommerferie, og så er varaordføreren fungerende ordfører. I Melhus har ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) ferie i juli, og varaordfører Sigmund Gråbak (H) er fungerende ordfører. Da Trønderbladet påtraff Enge på vei til jobben som bussjåfør, spurte avisa Enge om han er fungerende ordfører i Midtre Gauldal i sommer. Da svarte Enge som er varaordfører i 20 prosent stilling, at han ikke har hørt noe om å være sommervikarierende ordfører i år slik han har vært tidligere år. Enge har også vært ordførervikar i en lengre periode da Lenvik var sykemeldt.

- Jeg starter ferie som bussjåfør nå, og jeg kommer til å være i nærheten. Jeg har ikke hørt noe fra Lenvik om vikariat som ordfører, og jeg trør til hvis det blir aktuelt, sier Enge.

Enge er klar på at han ikke angrer på at det ble brudd i det politiske samarbeidet. Trønderbladet kontaktet Enge fredag morgen for å få en kommentar til Lenviks beslutning om ikke å la Enge slippe til.

- Jeg tar Lenviks avgjørelse til etterretning. Hvis det hadde vært aktuelt at Lenvik skulle ta ferie i sommer, regner jeg med at jeg ville ha hørt om det, sier Enge.

Et valg

Ordfører Lenvik er klar på at han ikke vil slippe til Enge, og han begrunner det med den politiske situasjonen.

- Jeg er tilgjengelig hele sommeren, og jeg velger å gjøre det slik, sier Lenvik.

Han er ikke innom rådhuset hver dag, men er tilgjengelig på telefon hele tida.

- Den vanlige virksomheten går sin gang. Når julien kommer, stopper alt og det blir rolige dager, forklarer Lenvik.

Været har ikke vært slik at Lenvik har savnet å ha helt fri, og han forteller at selv biene han holder som biinntekt, venter på godvær. Lenvik er en ivrig elgjeger, og han planlegger å ta noen dager fri i elgjakta. Men det er etter at valgdagen er ferdig.

- Det blir vel ei avklaring av situasjonen da. Arbeiderpartiet har ikke tenkt å legge seg flat, og vi vil stå på for å ta kommunen i riktig retning, mener Lenvik.

Uten flertall

Lenvik er for tida ordfører uten politisk flertall bak seg.

- Det er vanskelig ikke å ha politisk flertall bak seg. Opposisjonen styrer. Jeg kan ikke gjøre noe som helst uten politisk flertall, sier Lenvik.

Lenvik opplyser at den politiske situasjonen i Midtre Gauldal er samtaleemne når han treffer folk.

- De synes det er ille at det er slik, og jeg kan gjerne være enig med dem, sier Lenvik.

Varaordfører Bjørn Enge