- Beltene kom på etterhvert da vi sjekket to busser, forteller inspektør Nina Pedersen i Statens vegvesen.

Statens vegvesen kjører for tida en kampanje for å få flere til å bruke belte i bussen. Flere av dem som omkommer i bussulykker, kunne ha vært reddet om de hadde på belte mener Statens vegvesen.

Kan få gebyr

Inspektører fra Statens vegvesen entret to busser ved Melhus skysstasjon i går, og i dag var de på buss 340 som skulle til Støren. Denne gangen vanket det ikke gebyr på 1500 kroner, men det kan komme fra høsten av forteller inspektør Harald Ekremsæter.

Årsaken til at gebyr ikke ilegges nå er at Statens vegvesen ikke har funnet noen fullgod løsning på hvordan de kan være sikker på at gebyret kan ilegges. Passasjerene kan rekke å få på seg beltet før inspektøren når fram.

Les også: hver fjerde uten belte

Størenbussen

Inne på buss 340 får passasjererne beskjed av inspektørene at de er inne i bussen for å informere om beltepåbudet.

- To av passasjererne hadde ikke på belte, forteller inspektør Nina Pedersen.

Inspektørene forklarer i bussen om at passasjerer som ikke bruker belte, kan få 1500 kroner i gebyr og de deler ut brosjyren der det står at kræsjer du uten belte blir du tyngre enn du tror.

Les også: slik sikrer du spedbarn

Nektet å ta på

I går sjekket inspektørene to busser ved Melhus skysstasjon. I en buss nektet en passasjer å ta på beltet da inspektørene påpekte at det er beltepåbud.

- Da vi spurte om hvorfor han ikke hadde på beltet, sa han at han ikke hadde bruk for det. Så spurte vi hun som satt på den andre sida av midtgangen om hva hun syntes om at passasjerer uten belte, kommer som et prosjektil mot andre passasjerer når bussen velter. Hun sa at det ikke var greit for henne, og det spørs om det ble en diskusjon etterpå i bussen om beltebruk, sier Pedersen.

Inspektør Ekremsæter understreker at beltet også er viktig for medpassasjerer slik at de ikke blir skadd ved et velt. Han mener det er uheldig at folk må stå på bussen når det ikke er ledige plasser. På ruter som 38-bussen er det tillatt med ståplasser,og bussen kan holde opp i 80 km/t.

Les også: må stå i 80 km/t

Hører det klikker

Sjåføren har plikt på seg om å varsle om beltepåbudet.

Bak rattet på rute 340 sitter sjåfør Per Høen som har jobbet som bussjåfør siden 1986. Han har aldri opplevd velt med bussen, men bulking.

- Jeg varskuer om at de skal ha på belte. Stort sett er folk flinke, men ikke dem som kommer fra bybussene. Når vi kommer til Sandmoen og folk ser at skiltet lyser om kontroll, hører jeg at det knepper i setebeltene bakover i bussen, sier Høen.

Skolebussen

Høen sier spøkefullt at det skulle vært strammebånd på skolebussen i Midtre Gauldal.

- Det hender at jeg sier at jeg ikke kjører en meter før de har på selene, sier Høen.

Støtter beltepåbud

Ute på bussholdeplassen venter Tove Riseth på bussen til Brekkåsen.

- Det er bra at de sjekker beltebruken. Jeg bruker alltid belte, og jeg synes ungdommene er blitt flinkere, sier Riseth.

Les også: fullt på bussen

Tove Riseth som ventet på bussen til Brekkåsen, støtter beltepåbudet.
Inspektørene Nina Pedersen og Harald Ekremsæter slår av en kort prat med sjåfør Per Høen før han drar videre sørover.