De rundt 1000 bortførte orgelpipene blir i dag tirsdag telt opp og sjekket i Melhus kirke. Orgelbygger Nils Torkildsen fra Brødrene Torkildsen orgelbyggeri i Nord-Trøndelag bistår kantor og orgelrådgiver Erling With Aasgård.

- Det har vært unødig mye leven, ståk og bråk i denne saken, sier With Aasgård mens han kikker på orgelpipene som nå er stablet opp på søndre galleri i kirka.

With Aasgård mener at flyttinga har skjedd av folk som har kunnskap om orgelpipene.

- Det ser ikke ut til at de er påført skade. Jeg er veldig glad for at pipene ikke er skadet, sier With Aasgård.

With Aasgård har bedt fellesrådet om å hente inn kompetanse under inspeksjonen av orgelpipene, og fellesrådet har valgt Brødrene Torkildsen orgelbyggeri.

Forsvinningen

I forrige uke bar en dugnadsgjeng de bortførte orgelpipene fra kirketårnet og loftsrommet og tilbake til søndre galleri der de opprinnelig stod lagret. Mandag før det så omtalte informasjonsmøtet for snart to uker siden, ble de sist sett av tidligere kirkeverge Jan Horg. Alle var da på plass på galleriet. Dagen etter var det begravelse i kirka, og flere har meldt fra at de så orgelpipene oppe på galleriet.

Så gikk ett døgn, og orgelpipene var sporløst forsvunnet inntil kirketjener Leif Idar Skei under en begravelse fant en bit av en orgelstokk. Det fikk ham til å gå opp i tårnet og da så han orgelpipene på avsatsen øverst i trappa og inne på loftsrommet som går over hele kirkerommet. Loftsrommet inspiseres vanligvis to ganger i året.

Selbæk frustrert

Orgeltekniker Espen Selbæk sier at han er sint og frustrert for at han ikke er hentet inn som kompetanse under sjekkinga av de bortførte orgelpipene.

- Det er en som vet nøyaktig hva som stod på galleriet, og det var Espen Selbæk. Jeg har tilbudt meg gratis å jobbe for fellesrådet. De kunne ha spurt Torkildsen og meg siden jeg har full oversikt, sier Selbæk.

18,5 stemmer

Etter å ha tatt et overblikk over orgelstemmene, forteller With Aasgård at orgelpipene ser ut til å være i bra stand. With Aasgård sier at de tar utgangspunkt i at det skal være 18,5 stemmer fordi det var dette tallet Orgelbau Kuhn kom fram til etter at de hadde brukt tre timer på å telle opp materialet. Orgelbau Kuhn har brukt tallet 18,5 i sitt orgelanbud. With Aasgård viser til at pipebestanden i mars i fjor var 19 komplette pipesett (stemmer) hvorav ett er ufullstendig. Dette legges nå til grunn, opplyser With Aasgård. Han understreker også at han ikke ser grunn til å betvile de tall Espen Selbæk viser til.

With Aasgård opplyser at det kan ta litt tid før han og Torkildsen får oversikt over om alt er på plass.

Selbæk legger til at han er 100 prosent sikker på at det var 22 stemmer i pipematerialet fra Skottland. Han var sammen med blant annet Bjørn Vevang i Skottland for å hente de rundt 100 år gamle pipene. Trønderbladet har gjort flere forsøk på å få kontakt med Bjørn Vevang.

- Det stod 21 stemmer og 24 piper på galleriet, og i tillegg står det 61 piper fra Aberdeen i melhusorgelet. Totalt var det 1423 piper, sier Selbæk.

Verken Selbæk eller With Aasgård vil si noe om hvor mye av pipematerialet som kan være borte før orgelanbudet må lyses ut på nytt. Begge forteller at det er mulig å rekonstruere piper som er borte eller ødelagt.

- Det går mange stygge rykter i saken, og jeg håper at politiet oppklarer hvem som har flyttet orgelpipene, sier Selbæk.

Lensmann Monica Brækken opplyser at politiet venter på rapporten fra opptellinga, og at politiet deretter vil vurdere hva de skal gjøre videre.

Les også: om oppfordringa fra Selbæk

Tellinga startet tirsdag morgen.
Disse er rundt 100 år gamle, og er laget i tinn og legeringer.