Førsteslåtten i Melhus og på Byneset er over all forventning, og karakteriseres som bra av bønder og Norsk Landbruksrådgivning.

Verre i sør

Derimot ligger det an til langt verre forhold for bønder i Midtre Gauldal. Der er det så mye snø i fjellet at sauene ikke kan gå på utmarksbeitet, og må spise av gresset som skulle vært høstet som fôr til vinteren.

- Det har vært en del gauldalinger som har ringt, sikkert 500, forteller rådgiver Håvard Hanger hos Norsk Landbruksrådgivning på Klett.

Hanger sier at det er mest kritisk oppover Gauldalen.

- Der får de ikke sluppet sauene på utmarksbeitet, sier Hanger.

Hanger anbefaler bønder som frykter fôrmangel, om å ta kontakt. Årsaken er at gressavdelingene i Melhus og på Byneset er så gode at bønder der vurderer å la være å gjødsle og bare ta to slåtter fordi de tror de ikke får avsetning for alt gresset.

- Forhåpentligvis får noen bønder fôr til gode slik at de kan selge til andre, forteller Hanger.

Går unna

En av dem som i disse dager er i gang med førsteslåtten, er Torbjørn Vold. Han pakket rundballer av gress på ei eng ved Åsvegen i Melhus, og gresset har han kjøpt på rot av Anders Eggen. Totalt har Vold 300 mål, og han driver med melkeproduksjon og korn også.

- Det er mye gress, og avlinga er ikke så forsinket. Jeg pleier bare å ta to slåtter, sier Vold.

Vold startet sist lørdag, og i dag torsdag ivret han etter å få gresset pakket i plast før regnet kommer. Noe av gresset fikk overvintringsskader, og han har måttet pløye opp enga.

22.-23. mai var han ferdig med å så kornet.

Kornavlingene

Når det gjelder kornavlingene, er det ikke samme gladhistorien. Kald og sen vår har ført til at torads bygg ikke ser bra ut, opplyser rådgiver Hanger. Derimot kan det bil gode avlinger for høsthvete og havre. Byggen er i ferd med å drukne, og Norsk Landbruksrådgiving anbefaler bønder å gjødsle fordi det er nitrogenmangel etter mye regn.

- Nå prøver vi å gjøre tiltak for å redde stumpene, sier Riaunet.

Etter det rådgiver Hanger og landbrukssjef Kristin Riaunet i Melhus kommune har oversikt over, har alle nå fått sådd og det takket være varmen sist helg.

- Vi håper på en tørr, varm og fin ettersommer, sier Riaunet.

Rundballpressing ved Åsvegen.
Grønt og fyldig gress, forteller bonde Torbjørn Vold.
Kornåkre ser derimot både gule og skrinne som her på Gimse.