Denne uka har vitner vært inne i rettssalen, og på vitnelista er 49 navn oppført. De fleste vitnene skal si noe i tilknytning til drapssaken, mens resten vitner i forbindelse med de andre tiltalepunktene mot 27-åringen fra Melhus. Vitnelista er blitt supplert med navn underveis i rettssaken, og vitner er frafalt slik at det så langt blir 47 som er inne i rettssalen.

De som ble siktet

To av vitnene ble siktet etter at Råger Holte (38) ble funnet død på Ler 25. januar. For begge er situasjonen ifølge aktor Per Morten Schjetne at det er intet straffbart bevist.

– Helt vanvittig, sa en mann fra Tynset om det å bli siktet for å ha forårsaket Råger Holtes død.

Mannen i 30-årene var sammen med sin kjæreste på besøk hos Råger Holte lørdagen før Holte ble funnet død, og i huset oppsto det et basketak som endte med at alle tre ble skadd og siktet. Denne saken er henlagt, opplyser aktor. Politiet rykket etterpå ut til hjemmet til Holte og tok bilder, og retten har fått se bilder fra lørdagen og hvordan det så ut på åstedet da Holte ble funnet død. Mannen i 30-årene ble pågrepet og siktet, men er av politiet sjekket ut av saken.

Den andre var 43-åringen som dro hjem til Råger Holte tirsdag 24. januar for å levere en mobiltelefon han hadde reparert for Holte. Han fortalte i retten at ingen åpnet døra da han ringte og banket på. Heller ikke de to hundene i huset bjeffet ifølge 43-åringen. 43-åringen ble pågrepet og siktet, og ble sluppet fri etter noen dager i varetekt.

Mange meldte seg med vitneobservasjoner da politiet bad folk melde fra. Retten har fått høre vitner som kjørte forbi hjemmet til Holte, og som for eksempel la merke til om gardina var trukket ned og om flagget hang ute. Holte bodde i et hus som lå tett inntil en fylkesvei, og mange passerer daglig huset. Eller det kan ha vært vitner som møtte Holte og drapstiltalte.

Delte ut refleks

Den som trolig var den første som møtte den tiltalte 27-åringen tirsdag morgen, var en kvinne i 20-årene. Hun fortalte i retten at hun kom kjørende langs veien, og at hun så en mørkkledd mann gå uten refleks. Da hun kom tilbake og stanset ved Coop Prix Ler, pratet hun med tiltalte og ga ham en refleks fordi hun var bekymret for at han gikk mørkkledd langs veien. Dette vitnet hadde ikke lagt merke til noe spesielt ved tiltalte bortsett fra at han hadde et sår i ansiktet.

En barndomsvenn av tiltalte har også vitnet, og han fortalte at det var veldig surrealistisk for ham at Holte og tiltalte kunne slåss og så være venner igjen.

Ekskjæresten til tiltalte har også vitnet, og hun ble blant annet spurt om tiltaltes erfaring med klesvask og om ullgensere. Både mor til avdøde og mor til tiltalte har vitnet i retten.

Flere av vitnene har vært i flere vitneavhør, og en av dem sa i retten at han hadde forklart seg og var ferdig med saken.

- Det sitter en her tiltalt for en alvorlig sak. Jeg synes du skal snakke, sa dommer Eirik Lereim.

Vitnet forklarte blant annet om da han møtte tiltalte og Råger Holte på Melhus skysstasjon.

De fleste vitnene er fra Melhus. Blant spørsmålene vitner har fått, er om de så om gardinene i hjemmet til Råger Holte var nede på tirsdagen. Da politiet kom på onsdag 25. januar, var stuegardin nede.

Torsdag har ett vitne som ofte kjører forbi huset, fortalt at hun så to personer i huset tirsdag 24. januar. Aktor Per Morten Schjetne har spurt om hun er sikker på at det var den dagen, og vitnet har sagt at det er hun ganske sikker på. Ett annet vitne har forklart at hun kjørte forbi natt til tirsdag i 01-01.30-tida, og at hun så to personer i huset. Hun har også fortalt at hun så en person gående langs veien natt til onsdag 25. januar.

Puslespill

Forsvarer Arve Opdahl sier at det å føre bevis i en straffesak er som å legge puslespill.

– Noen brikker er små, noen har stor betydning. Alle har hver sin lille ting. Det er ikke sikkert at hvert enkelt vitne ser helheten, sier Opdahl.

Opdahl forklarer at vitneutsagn kan ha betydning for når Holte var i live, og om det kan ha vært andre på stedet.

Rettssaken fortsetter

Torsdag fortsetter utspørring av vitnene. De rettsoppnevnte sakkyndige på dødstidspunkt skal også forklare seg på nytt for retten.

Den drapstiltalte 27-åringen har fortsatt ikke ønsket å si noe til retten, og forsvarer Opdahl har sagt at 27-åringen mener han har forklart seg gjennom avhørene. 27-åringen har vært i fem avhør.

Fire uker er satt av til rettssaken, og slik tidsplanen har forløpt til nå, regner aktor Per Morten Schjetne at saken kan være ferdig i neste uke. Etter planen skal vitneutspørringene være ferdig i løpet av torsdagen, og så kommer prosedyrene i starten av neste uke.

BOLIGEN: Råger Holte leide denne boligen på Ler. Mange vitner blir spurt om hva de så da de passerte mandag 23. januar og tirsdag 24. januar. Aktor Per Morten Schjetne opplyser at eiendommen er avsperret fordi det er et åsted, og at det vil være avsperret inntil det blir klart hva som er endelig dom i saken. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Noen vitner har sagt noe om dette flagget som ble funnet på åstedet. Spørsmålet har vært om de så flagget ute på huset.