– Alle kjenner alle, og du trenger ikke å pynte deg opp, sier Maren Grøthe (15) som går i tiende trinn ved Eid ungdomsskole på Korsvegen.

Ulempen med en liten skole kan være at det er få lærere, og at elevene ikke får tilbud om fransk eller tysk, forteller Grøthe.

Fire ungdomsskoler

Melhus kommune har tre kommunale ungdomsskoler og én privat. Eid ungdomsskole har 66 elever fordelt med 28 i åttende, 17 i niende og 21 på tiende trinn.

Tidligere har komitéleder Berit Wold Fjelle (Ap) sagt i Trønderbladet at det kan bli nødvendig å se på ungdomsskolestrukturen i Melhus om den kristne og private Øya ungdomsskole fortsetter å vokse. Sistnevnte skole tar halvparten av ungdomsskolekullene på Ler og Kvål, mens ingen fra Hølonda har søkt seg dit, forteller virksomhetsleder Grete Thomassen Dalen.

Kommende førsteklasse ved Eid skole teller bare ni elever, og det vil på sikt gi få elever på ungdomsskolen. Men rektoren viser til at det bygges på Korsvegen.

Skoleledelsen ved Eid ungdomsskole og tiendeklassingen Maren Grøthe som også er leder for Melhus ungdomsråd, mener det er mange fordeler med å ha en ungdomsskole med få elever.

– Her sier alle hei uansett hvilken klasse du går i, og vi har et veldig godt miljø. Det eneste vi mangler er håndballtilbud, og ellers har vi for eksempel ishockeybane og svømmehall. Det er veldig lav mobbeterskel her Om ungdomsskolen skulle forsvinne, er jeg redd for at det kan få store konsekvenser for idrettslaget, sier Grøthe.

Oversiktlig miljø

Virksomhetsleder Thomassen Dalen forteller at Eid ungdomsskole har en svært stabil lærerstab, og at det er et oversiktlig skolemiljø.

– Ungdommene er så høflige og blide. De møter blikket mitt og sier hei. Hvis ungdomsskolen forsvinner, blir en stor del av fagmiljøet borte. Her er det et oppvekstsenter, og det er aldersblandet aktivitet når vi for eksempel har juleverksted. Vi har ikke hærverk, og det er et godt foreldresamarbeid, sier rektoren.

Inspektør Ingjerd Stenseth forteller at når skolen har et så lite miljø, er miljøet trygt og gjennomsiktig. I tillegg viser hun til at skolen har natur rundt seg og at skolen har et nært samarbeid med idrettslaget.

– Vi er opptatt at av ungdom skal ha en identitet – at de kan kalle seg korsvegbygg, sier Stenseth.

Ungdomsskolen har hatt både åpen og anonym undersøkelse blant elevene for å måle trivsel og grad av mobbing, og rektoren forteller at det er ytterst få som føler seg mobbet. Så få at det er lett å sette inn tiltak, opplyser hun.

Valgfag

Eid ungdomsskole kan tilby fire valgfag, og deriblant levende kulturfag. Når det gjelder språkfag, tilbys elevene spansk og engelsk fordypning.

– Hvor mange valg skal en ungdom ha, svarer Thomassen Dalen på spørsmålet om en liten skole gir få valgfag.

Skolen har også elever fra institusjonen Gilantunet, og rektoren opplever at disse elevene etter kort tid er inne i miljøet. Derimot har skolen ingen flyktninger.

Må se på strukturen

- Vi vil ikke ha én stor sentralisert ungdomsskole i Melhus, men på sikt må vi se på ungdomsskolestrukturen i Melhus om utviklinga ved Lundamo ungdomsskole fortsetter, sier komitéleder Berit Wold Fjelle (Ap).

Wold Fjelle besøkte Lundamo ungdomsskole på tirsdag, og hun legger ikke skjul på at hun synes situasjonen for denne skolen er dramatisk. Ifølge opplysninger Wold Fjelle har fått fra Lundamo ungdomsskole, er fem lærerstillinger ikke blitt erstattet når lærere har pensjonert seg og Melhus kommune taper 4,3 millioner kroner i rammetilskudd på grunn av elevtallsnedgangen.

Når det gjelder Eid ungdomsskole, tror Wold Fjelle at skolen vil få flere elever som følge av byggeaktivitet på Hølonda.

– Jeg håper vi kan opprettholde tre kommunale ungdomsskoler. Men blir det er drastisk elevnedgang, må vi se på strukturen fordi dette er et økonomisk spørsmål, sier Wold Fjelle.

Lærer Ingjerd Stenseth, tiendeklassing Maren Grøthe og virksomhetsleder Grethe Thomassen Dalen Eid skole mener små skoler har mange kvaliteter. Foto: Gunn Heidi Nakrem