Det var Øysteins bestefar Ingvald som startet lastebileventyret i Digre-familien. Øystein er sjøl oppvokst med lastebil, og tjente sine første kroner ved å vaske biler og skifte olje. Hans egen far Ingmund, avsluttet i november karieren som lastebilsjåfør, 79 år gammel.

Sjåførene i Digre-familien varer som regel et par mannsaldre.

- Vi får sjåføryrket i blodet. Det er lett å trives i dette arbeidet, og vi er stolte over jobben vi gjør, sier Øystein Digre.

Han trykker gjerne Digre-logoen på arbeidsjakker for barn, som et artig PR-stunt.

- Slike klær har blitt populære hos unger. Neonfarger og rikelig med refleks gjør dem lett synlige. Ungene bruker slike jakker og dresser både i barnehage, leik og fritid, sier Øystein Digre.

Å sitte på i lastebil har til alle tider vært populært for unger med sans for hestekrefter og store kjøretøy. På kontoret har Øystein hengende et brev han mottok fra sønnen til en av sjåførene sine. John Anton på fem år skriver: "Hei Øystein. Jeg ønsker sommerjobb. Jeg kan være pappa og morfars hjelpegutt. Hilsen John Anton Johansen 5 år".

Også superveteran Ingvald Digre på 79 år startet karrieren tidlig. Han fikk førerkort da han var ni dager over 18 år. Sine første oppdrag med lastebilen fikk han med kjøring av mjølkespann, og seinere ble det tømmerkjøring og transport av all slags last. Alt måtte lesses og losses for hand, og det kunne være tungt arbeid.

Likevel har Ingmund holdt ut til han passerte 79 år i høst. Han har vært flere turer til Østlandet også denne høsten, blant annet med semitrailer til Oslo.

Tirsdag 12. november hadde han sin siste tur. Den gikk fra Stjørdal til Støren med isolasjonsmatter. Nå ville ikke legen fornye tillatelsen til å kjøre lastebil.

- Jeg gikk ikke på legen noe hardere. En gang måtte eventyret ta slutt, smiler Ingmund.

Han hadde et håp om å holde på til han ble 80 år. Men håndleddet på girarma er utslitt, og han har hatt et par små hjerneinfarkt de siste åra. Noen korte perioder har han også vært uten førerkort.

- Jeg har kjent når formen har blitt dårlig, og har tatt mine forholdsregler. Men nå er det slutt. I alle fall når det gjelder lastebil, sier Ingmund.

- Jeg har aldri kvidd meg på å kjøre. Det har vært en stor glede, og jeg har trivdes veldig godt. Jeg er stolt over å ha hatt transport som levebrød og yrke i så mange år, sier Ingmund.

- Er det vemodig?

- Næsj, det er da ikke det. Jeg må bare finne meg i det. Jeg har gjort min innsats, og sånn er det, sier Ingmund.

Bedriften han bygde opp sammen med sønnene Hans og Øystein har nå 40 ansatte og 32 biler. Digre Transport omsetter for 50 millioner kroner i år. Ingmund vil fortsatt ha en liten aksjepost i selskapet, og plass ved styrebordet.

Ingmund har fem barn, og alle har arbeid i tilknytning til lastebil og transport. Flere av hans barnebarn og onkelbarn er også ansatt i Digre Transport. Det ligger noe i blodet.

Les Trønderbladet: Vil ha lovlige forhold på norske veger