Rolf Nyborg og Gunnar Olsen Skar fra Drammen har årelang erfaring som fiskere i Gaula. De holder til i et fiskevald i Gylløyen på Horg, og forrige lørdag fikk de seg en overraskelse da de fikk se noe komme flytende nedover elva.-  Det var en fisk som sakte men sikkert kom flytende hitover. Den lå etter hvert helt stille i elva, så vi skjønte at det kunne være noe galt med fisken. Så da henta jeg badebuksa mi og hoppet ut i elva for å hente den, sier Nyborg.Og det var litt av et syn som møtte han da han hadde fått fisken opp på land.

– Det er tydelig at det har vært en krok som har sittet svært godt i kjeven på fisken, for underkjeven var blitt røsket ut. Fisken var blitt påført store skader av kroken, sier han.- Helt sykt

Nyborg ble sjokkert av å se de store skadene, og han mener skadene kommer som et resultat av en dårlig håndtert gjenutsetting av fisken.

– Det er tydelig at det er krokskadene som har tatt livet av fisken. Dette mener jeg er en del av resultatet når det åpnes opp for fang og slipp. Jeg synes det er helt sykt hele greia, det er å leke med fiskens liv. I Gaula er det veldig mange fiskere som ikke har nok kunnskap til å gjøre fang og slipp-fiske på en forsvarlig måte, sier han.Ikke første gang

Gunnar Olsen Skar var tilstede da fisken ble hentet opp av vannet. Han synes det er trist å finne krokskadet fisk liggende død i elva.

– Det er utrolig synd. Det er virkelig ikke slik det skal være. Fisken var blank og fin, og hadde ingen tegn til sykdom. Men kjeven hadde fått smake på kroken, sier han.

Olsen Skar mener å ha merket en tendens til en stadig økning av død og krokskadet laks i elva de siste årene.

– For 20-30 år siden skjedde jo aldri noe sånt som dette. Men vi ser mer av denne typen død fisk for hvert år som går. Det skulle ikke vært slik at man er nødt til å ta opp døde fisker fra elva for å grave dem ned, sier han.

Også han mener at dette er en negativ konsekvens av at fang og slipp-fiske er tillat nå i sommerværet som har herjet en god stund.

– Elva er så lita og så varm nå at fang og slipp er uhyre risikabelt for fisken. Den kombinasjonen er ikke bra for fisken. Hvis temperaturen hadde vært lavere så kunne det kanskje vært mulig, men nå som det er så varmt burde det ikke vært tillatt, mener han.Lav dødelighet

Sekretær i Gaula lakseforvaltning, Torstein Rognes, forteller at det er lite skade og dødelighet blant de laksene som blir gjenutsatt i Gaula.

– All form for sportsfiske har en risiko for at ting kan gå galt. Om fisken i dette tilfellet er død som følge av gjenutsetting eller andre årsaker vet jeg ikke, det blir bare spekulasjon fra min side. Den kan godt være gjenutsatt, men det finnes også flere dødsårsaker enn gjenutsetting, for eksempel kan den ha slitt seg, sier han.

Rognes forteller at det er svært lav dødelighet blant gjenutsatt laks i Gaula.

– Det er satt ut mellom 791 mellom- og storlakser i elva i år, og dødeligheten blant disse er svært lav. Det går rykter om at elva flommer over av død laks, men det stemmer ikke. Død laks har man funnet lenge før gjenutsetting ble vanlig, så det kan være en annen årsak til at fisken er død, men det kan jeg ikke vite uten å ha sett den, sier han.

OVERRASKET: - Kroken har sittet godt i fisken, forteller Rolf Nyborg. Han ble overrasket over å se skadene på fisken. Foto: Arnt Brennhaugen.