Kai Børge Amdal ønsker å gi honnør til folk som varsler fra om observasjoner som kan være ulv. 22. februar ble et dyr overkjørt i Soknedal, og sjåføren varslet fra om mulig ulv. Den gangen var det bare en rev.

- Det er helt riktig å si fra. Vi ønsker å ha kunnskap om ulven som har vært eller er i Agdenes, og rovdyr generelt. Trøndelag er et geografisk område der det ifølge politiske mål ikke er ønskelig at ulven etablerer seg. Om ulven skulle passere Gauldalen er det særdeles viktig kunnskap, sier Amdal.

Det er gitt tillatelse til felling av én ulv i kommunene Agdenes, Snillfjord, Hemne og Orkdal. DNA-prøver fra ulven i Agdenes viser at den forårsaken skader på husdyr i fjor sommer. Dette opplyser rådgiver Kjell Vidar Seljevoll hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Han sier det pågår jakt, og det går fram til 31. mars.

- Det er ikke ønskelig med stasjonær ulv i Sør-Trøndelag. Sjøl om det ikke er beitesesong nå, er det ønskelig å ta ut ulven i Agdenes, sier Seljevoll.

En observasjon av ulv i Gauldalen vil ikke utløse jakt. I alle fall ikke umiddelbart. Kjell Vidar Seljevold forklarer at man først vil forsøke å innhente DNA-spor fra ekskrementer eller hår. Dersom det dreier seg om ulven fra Agdenes kan det blir aktuelt å utvide lisensområdet til å omfatte Gauldalen. Men innen man får svar på prøvene har sannsynligvis ulven forflyttet seg, eller lisensperioden har utløpt, forklarer Seljevoll. Det er roviltnemnda i region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal) som utsteder fellingstillatelser på ulv.

Seljevoll oppfordrer også folk til å si fram om eventuelle observasjoner av ulv. Ulven i Agdenes er et ungt hanndyr.

- En god forvaltning av ulvestammen betinger at vi har en viss oversikt over hvor dyra befinner seg, og hvilke dyr det er snakk om, forklarer Seljevoll.

En ny forvaltningsplan for rovdyr i Midt-Norge er ute på høring, og vil bli vedtatt før sommeren. Dette står om ulven:

"Det er ikke et nasjonalt mål å etablere ynglinger av ulv i region 6. En må imidlertid forvente streifende individ av ulv innenfor hele regionen. Individer på streif fra østlig/nordlig utbredelse kan være av stor betydning for det genetiske mangfoldet i den sørskandinaviske ulvebestanden. Terskelen for skadeuttak av slike individer bør av den grunn ligge høyere enn for streifdyr fra den sørskandinaviske bestanden. Det kan bli viktig med raske DNA-analyser av streifende ulv. Ulv som tar tamrein skal allikevel tas raskt ut."

Les Trønderbladet: Nå ser vi ulv overalt

Les Trønderbladet: Ulv på farten i Sør-Trøndelag

Kai Børge Amdal er skogbrukssjef i Midtre Gauldal kommune.