Når det blir gitt tillatelse til skadefelling av bjørn må jegerne være parate og kunnskapen på plass.

Opplæring av bjørnejegere er en prioritert oppgave, blant annet fordi det er sjelden at jegerne får erfaring i bjørnejakt. Dette opplyser skogbrukssjef Kai Børge Amdal i Midtre Gauldal kommune.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag står bak prosjektet "Effektiv skadefelling av bjørn", med regionale ledere og lokale fellingslag. Det var jaktlaga i Melhus, Midtre Gauldal, Klæbu, Rennebu og Holtålen som deltok på møtet på Støren denne uka.

En av Skandinavias mest kjente bjørnejegere, Rasmus Boström, deltok på Støren, og viste bilder og film, og fortalte om sine erfaringer. God strategi og bruk av spesialtrente hunder er ifølge Boström viktig når det gjelder bjørnejakt. Han har deltatt på 135 fellinger av bjørn.

Gauldalingene bruker et svensk treningsinstitutt for opplæring av sine hunder, og lederen for dette instituttet holdt også foredrag på Støren, og fortalte om opplæring av sporhunder.

Kai Børge Amdal opplyser at deltakerne hadde godt utbytte av møtet.

- Hva skal til for at det blir bjørnejakt?

- Det forutsetter skade på husdyr i beitesesongen. Dette er skademotivert felling. Annen jakt er det Statens Naturoppsyn som forvalter, gjerne i samarbeid med de lokale fellingslaga, sier Amdal.

Hver kommune har sitt eget jaktlag for bjørn. I beitesesongen er det vaktberedskap for hele regionen. Ei uke i gangen har én fellingsleder vakt, samt ett av tre kommunale jaktlag. Bjørnelaget i Midtre Gauldal er med på denne vakta, samt en av tre hundeførere i Midtre Gauldal, Selbu og Tydal.

- Det er krevende å få tilstrekkelig kompetanse på bjørnejakt, og slike informasjonskvelder er viktig for å få til effektiv skadefelling av bjørn, sier skogbrukssjefen i Midtre Gauldal.

Se Rasmus Boström på bjørnejakt med filmkamera på hunden på YouTube