– Gaupa stod ca tre meter fra vegkanten, på høyre side. Det virket som om den var på tur over vegen, sier Inger Lise.

Det kom biler bak henne, og hun tok ikke sjansen på å stoppe. Inger Lise registrerte ikke at gaupa gikk over vegen.

– Jeg angrer veldig på at jeg ikke fikk tatt et bilde av gaupa. Jeg er veldig fascinert over de dyra, sier Inger Lise. Dagen etter dro hun tilbake for å se på sporene, og tok bilder.

En gang tidligere har hun sett gaupe. Det var i en lignende situasjon, i vegkanten i Meldal, da hun var på tur til hytta.

Inger Lise har ingen forklaring på hvorfor det sky dyret kom helt ned til bebyggelsen på Ler.

– Jeg vet det går en del rådyr i området. Kanskje var den på jakt etter mat, sier hun.

Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn sier at knapphet på mat kan føre til vandring hos gaupene. Han har få observasjoner av gaupe i Sør-Trøndelag hittil i vinter, og er interessert i tips fra publikum. Særlig familiegrupper av gaupe er viktig å kartlegge, mener han.

Observasjoner av gaupe i nærheten av bebyggelse er ikke veldig uvanlig, til tross for at gaupa er ganske sky. Den kan vandre lange avstander, går gjerne langs dalsidene, og krysser de store dalene på egnede steder.

- Hvorfor er det viktig å ha oversikt over gaupebestanden?

- Det er kvotejakt på gaupe, og det er viktig å ha en korrekt oversikt over bestanden når kvotene skal tildeles, sier Frode Aalbu.

I Norge beskrives gaupe som en sårbar art, og det finnes anslagsvis 500 individer i landet.

- I debattinnlegg på nettsider blir det advart mot å rapportere funn for å skåne bestanden. Hva er din kommentar til det?

- Alle står sjølsagt fritt i å rapportere, og vi er kjent med at det er ulike interesser i forhold til gaupe i Norge. Likevel mener vi at en korrekt oversikt over bestanden er viktig for å beskatte gaupa riktig, sier Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn.

Ifølge Aalbu er de viktigste byttedyra for gaupe hare, rådyr, hjort og tamrein.

Inger Lise Næss fra Hovin tok dette bildet av gaupesporene ved E6 på Ler, dagen etter observasjonen. Gaupa ble sett like sør for Oles Autorast på ler.
Denne utstoppede gaupa står ved fjellstyrekontoret i Ålen. Den ble overkjørt av toget i 2009.