Det ble folksomt på Øya videregående da helgens landbruksdager ble innledet med debattmøte fredag kveld.

Melhusbanken har satt det lokale landbruket på agendaen i sitt 175-årsjubileum, og i helga er det på Øya videregående det skjer. Fredag kveld åpnet det hele med paneldebatt og diskusjon rundt framtida for landbruket, mens det lørdag var åpen familiedag på skolen.

Rundt 150 personer hadde tatt turen til landbruksskolen for å følge debatten og innleggene.

Må tilpasse seg

Sp-nestleder og Leinstrand-bonde Ola Borten Moe og Norges Bondelag-leder Lars Petter Bartnes var blant gjestene og deltakerne fredag. Det var også leder i Norges bonde- og småbrukarlag Anne Merete Furuberg, Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen og veivalgsrådgiver Ole C. Hallesby, som innledet med en halvtimes foredrag om hvilke muligheter bøndene har innenfor dagens rammer.

– For å kunne gripe mulighetene og overleve som bonde må man kunne analysere omverdenen og tilpasse seg. Vi må skjønne at meningen med dagens landbrukspolitikk ikke er at bøndene skal bli rike, sa Hallesby.

– Landbrukspolitikk er forbrukerpolitikk

Han poengterte at det overordnede målet er å produsere så mye som vi trenger her i landet, samtidig som næringen blir stimulert akkurat nok til at den ikke forsvinner.

– Landbrukspolitikk er forbrukerpolitikk. At økonomien i stadig større grad tar over for politikken er skremmende for landbruket.

Han mener løsningen for dagens bønder er å enten anstrenge seg for å være bedre enn snittet, eller å finne en annen inntekt som kan subsidierte drifta, altså å være deltidsbonde.

Tullet med Borten Moe

Ola Borten Moe måtte finne seg i å motta noen stikk fra bonderådgiveren.

– Politikerne har tross alt veldig begrenset handlingsrom. Derfor hadde det for eksempel ikke vært særlig interessant å ha landbruksminister Sylvi Listhaug her i dag. Da hadde vi fått servert de samme innøvde strofene, så det er jo lov å spørre om det er nødvendig med besøk fra deg også, Borten Moe, spurte Hallesby humoristisk og tittet bort på SP-nestlderen, som ikke så ut til å reagere nevneverdig.

– Ikke Brüssel som betaler lønna

Borten Moe la selv ikke skjul på hva han mener om Frp-statsrådens politikk, og la vekt på at det er viktig å ha en statsråd som snakker for næringa og Norges interesser.

– Ett eksempel er tollvernet. Der ser det ut til å være en unison oppfatning om at det i lengden er uunngåelig å ikke slippe flere og flere utenlandske aktører inn på markedet. Det mener jeg er opp til oss selv, sier han.

– Det er ikke Brüssel, WTO eller folka i Washington som betaler lønna di som stortingspolitiker - det er folket. Vi må ta vare på oss selv og maten vår på samme måte som USA tar vare på seg selv når de velger å ikke eksportere oljen sin.