For første gang har Gimse ungdomsskole arrangert paneldebatt, og paneldebatten i dag torsdag er debut for Tore Johansen (67) som er andrekandidat på Melhuslista.

Ikke den eneste over 22 år

Få partier/grupperinger klarte å stille paneldeltakere til debatten på Gimse ungdomsskole. Ved siden av Tore Johansen, stod ordfører Jorid Jagtøyen (43) fra Senterpartiet, og hun stilte opp på kort varsel fordi Senterpartiets ungdomskandiat var syk. Ungdomskandidaten er Jagtøyens datter Sofie som er 18 år.

De tre øvre deltakerne i panelet var Martin Talsnes Engen (22) fra Arbeiderpartiet, Henriette Kjønnøy (21) fra Høyre og Maria Alseth (20) fra Fremskrittspartiet.

- Det er bra at de stiller opp slik at det blir bredde, og det viktigste er at lista stiller, sier Maria Alseth om Melhuslistas "ungdomspolitiker".

- Er dere redde for å bli overdøvet av Tore Johansen som er en kjent artist fra The Julekalender ?

- Vi får se, vi er her for å snakke om politikken, sier Kjønnøy.

Applaus

350 elever i alderen 13-15 år sitter i gymsalen i c-bygget, og det blir solid applaus da Tore Johansen sier at Melhuslista vil ha leksefri skole.

- Vi var ikke helt enige på kammerset om dette, betror Johansen.

Paneldeltakerne forklarer hvilke saker de er opptatt av, og skole er naturlig nok et tema som nevnes av alle. Martin Talsnes Engen fra Arbeiderpartiet er opptatt av trygghet enten det er i form av mobbefri skole eller i eldreomsorgen, mens Maria Alseth fra Fremskrittspartiet poengterer at valgfrihet er viktig og at partiet mener nynorsk skal kunne velges bor. Fremskrittspartiet vil legge ned AtB, fortalte Alseth. Jorid Jagtøyen fra Senterpartiet lover at ingen skoler skal legges ned, og Henriette Kjønnøy fra Høyre framhever at Norge skal ha verdens beste skole.

Er engasjerte

Bak på scenen sitter David Sannesmoen (14) og Vegard Leer (14) som tar seg av den tekniske delen av debatten.

- Elevrådet arrangerer paneldebatten for å få unge til å bli engasjert i politikken og slik at de vet hva som skjer, sier Sannesmoen.

Leer forteller at han ikke er så engasjert i politikk,men at det er ungdommer som følger med på politikken og valgkampen.

Kontaktlærer Elin Høiem Ølmheim tok initiativ til paneldebatten, og såvidt hun vet, er det første gang Gimse ungdomsskole har paneldebatt.

- Det er veldig viktig at ungdom følger med på det som skjer, og at de får se hvordan en debatt fungerer, sier Høiem Ølmheim.

David Sannesmoen og Vegard Leer var lydteknikere.
350 elever fulgte med på debatten.