I løpet av det siste året har det skjedd saker og ting på den oversiktlige høyden over Soknedal sentrum. Med den lokale forankringen som et viktig prinsipp er Hanshus-bygget i ferd med å bli et blomstrende fellesskap med tre forskjellige fagområder samlet på samme plass.

Gammelverkstedet har vært der helt siden 2002, og har vært drevet av Are Hanshus i tolv år før utvidelsen var klar med nytt påbygg i fjor. Da kom også nye leietakere inn i huset, deriblant Broen rørservice, som Are selv var med å starte sammen med Geir Morten Broen i 2012. Nå har Eivind Solberg tatt over Hanshus’ halvdel i firmaet. Sokna Elektro er også på plass med sine fire ansatte.

– Positivt for bygda

I Hanshus bil har sjefen sjøl to svært erfarne ansatte, Morten Gylland og Omar Gunnes. Huseieren er Ares bror Ola, som også har gården like over veien.

– For oss er det veldig positivt å komme under samme tak, sier Are Hanshus.

– Nå er vi flere fagområder her som kan dra nytte av hverandre. Vi håper dette kan være positivt for bygda.

Noe av grunnen til at de nå også søker sammen, er for å satse i lokalmiljøet og hindre at alt av tilbud ender opp inn mot byen.

– Den lokale forankringa er viktig. Vi føler også at folk her er veldig flinke til å bruke oss. Med flere ansatte som alle har sine egne kontaktnettverk trekker vi også stadig flere kunder utenfra, sier Hanshus.

Ser fordelene

Gutta i Sokna Elektro har lenge sett fordelene med å drive fra Soknedal. Det meste av tida bruker de derimot utenfor huset, og oppdragene er mange nedover dalen.

– Vi opplever at vi er veldig konkurransedyktige. De som driver fra byen har ofte høye driftsutgifter. I sommer har vi måttet leie inn ekstra folk for å ta unna, så du skal ikke se bort ifra at vi blir flere her til høsten, sier daglig leder Erlend Vingelen, som også nyter godt av naboene.

– Det som er så kjekt nå er jo at vi bare kan kjøre bilene våre rett inn i verkstedet og få de reparert. Broen rørservice samarbeider vi også med på flere prosjekter.

– Plass til å vokse

De har alle sammen planer om å vokse i det nye fellesskapet. Også i Hanshus bil varsler de at det om ikke lenge vil komme inn flere folk.

– Planen er å utvide med en ekstra mann i løpet av året. Her er det plass til å vokse, og så langt har det fungert veldig bra. Vi ser at vi trekker flere kunder utenfra enn før, sier Are Hanshus.

– Vi er rett og slett en kompisgjeng med utspring fra samme bygda som ønsker å få til noe sammen.