Gjerder rundt hytter er blitt en dødsfelle for sauer og lam. Sør-Trøndelag Sau og Geit går nå ut med et varsku til hytteeierne.

– Aller farligst er kanskje nettinggjerdene, når dyret setter fast hodet sitt i nettingen og så drar av sted med hele gjerdet og tuller seg inn, forteller Olav Edvin Heggvold, leder i Sør-Trøndelag Sau og Geit.

Lam mest utsatt

Mest utsatt er lammene, og problemet har økt med åra, forteller Heggvold som flere ganger har vært med på å plukke fram sauer som har satt seg fast. Spesielt i Lundadalen har det vært en del tilfeller, opplyser han.

Dyra blir nysgjerrige når de ser gjerdet, og når de oppdager at det ikke er strøm, fortsetter de utforskingen.

Bruk strøm

Derfor anmoder Heggvold hytteeierene om å sette på strøm på gjerdene sine, eller bruke andre typer gjerder.

Hytteeierens ansvar

– Vi har ikke vært kjent med dette før nå, opplyser fungerende sjef hos Mattilsynets avdeling Gauldal, Jan Kåre Bjørkås.

Men Bjørkås minner om at det er et generelt krav i dyrevelferdsloven at dyr skal beskyttes mot unødvendig lidelse. – Det er et ansvar også hytteeiere har, sier Bjørkås og anmoder hytteeiere om å bruke strøm i gjerdene sine eller sette opp andre sorter gjerder. Piggtråd er forbudt å bruke, tilføyer Bjørkås. Han er kjent med at det fortsatt ligger mye piggtråd ute, og anmoder å fjerne dem fordi dyr lett setter seg fast, særlig sauer og lam som har ull.

VED HYTTA: Gjerder rundt hytter er blitt en dødsfelle for sauer og lam. Illustrasjonsfoto fra arkivet