Ulv kan være på ferde i Synnerdalen i Midtre Gauldal. To søyer er funnet med skader som mest trolig skriver seg fra ulveangrep, forteller naturoppsyn Frode Aalbu i Statens naturoppsyn.

- Vi mistenker ulv, sier Aalbu.

Begge søyene er funnet i terrenget, og godt inn i Synnerdalen, forteller Aalbu.

- Det er grunn til å tro at det er ulv i området, forteller Aalbu.

Var skadet

Den ene søya ble funnet fredag og undersøkt lørdag, mens den andre ble funnet skadd i dag tirsdag. Sauen som ble funnet i dag, var så skadd at den ble avlivet.

- Den gikk rart, og så viste det seg at den var ødelagt på ryggen og at spiserøret var avrevet, forteller Kjell Ivar How som har sett sauen som måtte avlives i dag.

2000 sauer i området

How opplyser at det slippes 2000 sauer i området. Selv har han ikke sendt ut sauene på beite fordi det er lite gress ennå. Sauene går i hovedsak langs elva og veien innover Synnerdalen. De angrepne sauene befant seg i nærheten av Dype stille.

- Jeg kan ikke huske at sauer er blitt tatt av ulv før i Synnerdalen. Det ble sett ulvespor i vår, så det kan tyde på at ulven oppholder seg i området. Da har vi en rovdyrsommer foran oss. Dette er ganske fortvilt, sier How.

I tillegg til de to døde søyene, mangler lam som hørte til søyene.

How sier at saueeierne har ansatt en gjeter i 60 prosent stilling, og at det kan bli aktuelt å søke om midler for å kunne utvide stillinga.

Fellingstillatelse?

- Det er ikke heldig om det blir tap allerede tidlig i sesongen. Hvis det viser seg at det er ulv i Synnerdalen, bør det umiddelbart søkes om fellingstillatelse, mener ordfører Erling Lenvik som er tidligere sauebonde.

Lenvik viser til at det også er jerv i området.

Naturoppsyn Aalbu har ikke fått andre meldinger om rovdyrangrep i Synnerdalen, og han sier at skadene på søyene ligner på ulveangrep. Typisk for ulv er ifølge Aalbu, å bite dyret i føttene og i ryggen. Gaupa tar gjerne strupeangrep, men hunder vil bite med mindre kraft enn ulv og kan ha lekt med offeret.

Våren har vært sen, og det ligger fortsatt en del snø i fjellet. Sauer og lam er blitt sluppet sent, og Aalbu råder sauebønder til å følge nøye med i tida framover med ekstra tilsyn.

- Vi vet at det ikke er stasjonær ulv i området, og den kan befinne seg i en annen kommune nå. Skadene kan bli omfattende om ulven befinner seg over tid i området, sier Aalbu.

Følg med

Rådet fra naturoppsynet er at folk melder fra om de ser skadde beitedyr.

- Enkelte dyr kan berge livet om de får tilsyn. Hvis en ser dyr som lider, skal en etterstrebe å varsle, forteller Aalbu.

Statens naturoppsyn har fått svært få meldinger om rovdyrskader i Sør-Trøndelag så langt i beitesesongen, og skadene har dreid seg om angrep fra rødrev og kongeørn. Det har ikke kommet melding om bjørneskader.

For tre år siden kom det mange meldinger om ulv i Midtre Gauldal og Melhus.

Mange sauer er allerede sluppet i Synnerdalen.
Sauen som ble funnet i live, ble avlivet og flått for at en skulle finne dødsårsaken. Foto: Kjell Ivar How.