Emma Endal Hansen ønsker å motivere folk til å komme seg opp av sofaen og bli mer aktive. Hun legger ingenting imellom og har sett seg lei på bølgen med inaktivitet som skyller over oss. Derfor har budalingen nå tatt saken i egne hender, studerer til å bli personlig trener og skal i gang med studier i ernæring fra høsten. Til daglig jobber hun på Bjørgen treningssenter på Støren, noe hun stortrives med.

– Målet mitt er å fremme folkehelse, for det mener jeg er utrolig viktig. De fleste av oss må røre mer på oss, og begynne å prioritere seg selv og kroppen sin. Man behøver ikke trene til man kjenner blodsmaken i munnen, men det å røre på seg, være i fysisk aktivitet og kjenne at hjertepumpa jobber er noe jeg brenner for at flere skal bli opptatt av. Inaktivitet er roten til mye elendighet, sier Endal Hansen.

Gir veiledning

Med sin nye bedrift kaller Endal Hansen seg en personlig motivator. Hun jobber til daglig blant annet på Bjørgen Treningssenter og hjelper kunder med veiledning og trening, men ønsker å ha flere bein å stå på. Nå er hun i gang med studier for å bli personlig trener gjennom Norges Idrettsakademi, men ønsker å fortsette med ernæringsstudier fra høsten.

– Å endre livsstil kan være veldig sammensatt, og kosthold og fysisk aktivitet er av stor betydning. Det jeg gjør i dag er å hjelpe folk med å komme i gang med trening, motivere og få folk til å sette seg mål, enten det er på kort eller lang sikt. Det er ikke enkelt for alle, og alle liker ikke å løpe eller gå på ski. Det gjelder å finne aktiviteter som motiverer hver enkelt. Mange mener også at man må ha det dyreste og beste utstyret for å komme i gang eller holde på med en spesiell aktivitet, men det mener jeg er bare tull. Har man et par joggesko og kan komme seg utenfor døra er man på god vei, sier Endal Hansen.

Trist

Folkehelserapporten som ble lagt fram for Midtre Gauldal kommune for noen uker siden inneholdt blant annet status vedrørende den økende overvekten blant innbyggerne i kommunen. Endal Hansen mener dette er trist lesing.

– Når man ser på hvor mange barn og voksne som er overvektige i kommunen er det skremmende og samtidig veldig alvorlig.  Vi må ha lavere terskel for å fortelle både barn og voksne at man må være mer i fysisk aktivitet og kanskje få mer veiledning og hjelp til å legge om livsstilen. Kroppen er noe man skal leve med hele livet, derfor er det viktig å faktisk prioritere tid til å være i fysisk aktivitet, sier Endal Hansen.

Hårete mål

Hun er selv litt mer aktiv enn gjennomsnittet, og har nå satt seg et ganske hårete mål innen året er omme.

– Jeg har aldri vært glad i å løpe, men nå har jeg fått smaken på det og satt meg mål om å løpe Oslo Maraton i september. Det er litt skummelt, men jeg håper å komme i mål på under fire timer, så får vi se. Den mentale treningen er nok like viktig som den rene fysiske, men jeg gleder meg til å se hva jeg kan få til, avslutter personlig motivator Emma Endal Hansen.