Fremskrittspartiet og gruppeleder Tor Flagestad la under kommunestyremøtet mandag kveld fram en sak på vegne av grunneiere på E6-strekningen Prestteigen-Korporalsbrua, der han ønsker at kommunen selv skal fremstå som en pådriver for deres innspill til en alternativ trasé for motorvegen.

Den alternative traseen er dessuten noe kortere.

– Sparer jordbruksareal

Flagestad mener det er viktig at kommunen fremstår som en pådriver for at Statens vegvesen skal ta forslaget på alvor.

– Grunneierne trenger aksept for den nye plantraséen, og det er grunnen til at jeg tar opp dette, sier Flagestad.

– Dette vil spare mye jordbruksareal samtidig som vi bevarer ei grend. Slik Statens vegvesen planlegger traséen, med lokale avlastingsveier, vil det i realiteten ta all dyrkamarka.

Skeptisk til «forlovelse»

Enhetsleder for næring, plan og forvaltning i Midtre Gauldal kommune, Hubertina Doeven, ble bedt om å komme med sin vurdering av hvordan kommunestyret bør forholde seg til saken.

Hun presiserte at det er full mulighet for kommunestyret til å komme med innspill på lik linje med alle andre i en høringsprosess, men at det er spesielt at saken kommer på denne måten.

– Å fatte et kommunestyrevedtak på dette blir litt «smør på flesk», men det er fullt lovlig, påpeker hun.

– Kommunen er med i planarbeidet, har en tett dialog med vegvesenet underveis og har planmyndighet på denne strekningen. At kommunestyret stiller seg bak forslaget vil helt klart bidra til å forsterke det, men det er uansett Statens vegvesen som gjør de faglige vurderingene og avgjør hva som er best. Hvis de ikke går for denne løsningen, kan det jo bli litt diskusjon når planprogrammet skal fastsettes av kommunen, i og med denne «forlovelsen».

Greit med ytring

Det ble underveis presisert både fra Senterpartiets Sivert Moen jr. og Høyres Bjørn Enge at det ikke er noe ønske om å forsinke prosessen, men at de ikke ser noe problem med å sende denne henvendelsen nå.

– Vi i Senterpartiet ser gjerne at det går minst mulig dyrkamark, og en vei som går i berget vil helt klart være mindre til hinder, sier Moen.

– Å gi en meningsytring om å vurdere flere hensyn må være greit, legger Enge til.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Enhetsleder for næring, plan og forvaltning i Midtre Gauldal kommune, Hubertina Doeven, omtaler kommunestyrevedtaket som spesielt, men ikke feil.