Fra kontoret sitt i sentrum av Snåsa gir 26-åringen råd til gårdbrukere over store deler av fylket, men som rådgiver i Norsk landbruksrådgivning er hun også ofte på farten. Arbeidsområdet er fra Levanger i sør til Lierne i nord. Enkelte ganger er det også oppdrag i Sør-Trøndelag.

Hun vokste opp på familiens gård i Soknedal. Å søke seg til en landbruksskole etter ungdomsskolen, var derfor helt naturlig. Valget falt på Øya videregående skole på Kvål.

Her fikk hun oppleve en rekke praktiske aktiviteter, som overnattinger i det fri, hjortejakt og toppturer. Mye av undervisningen foregikk utendørs, og det var også denne læreformen som falt best i smak for Holte. Ute var det blant annet opplæring i tømmerhogst og rygging med traktor og henger. Læreren oppdaget imidlertid raskt at jenta fra Soknedal kunne dette svært godt. Dermed ble hun satt som «lærer» på dette feltet.

– Det er ikke bare bare å rygge rundt bygninger med en traktorhenger, sier hun.

Master i drøvtyggerernæring

Da hun var ferdig på Øya, søkte hun seg inn på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Etter å ha tatt en bachelor i husdyrvitenskap, var planen å få seg en jobb. Men kunnskapshungeren var ennå stor.

Ett år senere hadde hun en mastergrad i drøvtyggerernæring. Da det så dukket opp en ledig stilling i Norsk landbruksrådgivning i Snåsa, sendte hun en søknad. Svaret kom fort. Allerede samme dag som hun var i jobbintervju, fikk hun tilbud om jobben.

– Jeg husker jeg var helt i skyene den dagen, sier hun.

Skal ta over gård

Nå bor hun sammen med samboeren Jonas på en gård noen få kilometer unna Snåsa sentrum. Samboeren er odelsgutt, så når tiden er moden, skal de ta over. Men akkurat nå trives begge i hvert sitt yrke. Hun som rådgiver, han som snekker.

Selv om hun trives godt som rådgiver, savner 26-åringen til tider det fysiske gårdsarbeidet. I slike stunder er det godt å tenke på at hun og samboeren en gang skal blir gårdbrukere. I dag er det svigerforeldrene til Holte som driver gården de en gang skal ta over. Men det er ingen hast.

– Jeg er ennå ung og kan jobbe en del år med noe annet før jeg eventuelt blir gårdbruker på heltid, sier hun.

Kompetanseløft Trøndersk landbrukDette intervjuet er gjort av Norges Bondelag, i forbindelse med Kompetanseløft Trøndersk landbruk. De publiserer serier med ulike rollemodeller i norsk landbruk, og denne omgangen er rettet mot utdanning og karrieremuligheter i landbruket for de som velger grønn utdanning.Kompetanseløft Trøndersk landbruk er et treårig prosjekt (2013- 2015) med mål om å styrke konkurransekraften til Trøndersk landbruk, gjennom videreutvikling av nettverk, utdannings- og veiledningstilbud.Det er en samlet næring som står bak prosjektet, hvor alle aktører i jord- og skogbruk deltar med stor egeninnsats.
GIR RÅD: Marita Holte (26) er ofte på farten for å gi råd til gårdbrukere i Nord-Trøndelag, men hun har også kontor i sentrum av Snåsa. Foto: Håvard Zeiner