Elektrisk materiell er blitt hyllevare i stadig flere forretninger og nettbutikker. Du kan få kjøpt sikringsskap, stikkontakter, varmekabler og alt annet du trenger for å bygge et elektrisk anlegg. Men ikke la deg lure! Elektrisk materiell skal monteres av fagfolk, advarer selskapet Elsikkerhet Norge .

Med livet som innsats

En «hobbyelektriker» kan bli lurt av disse tilbudene, i troen på at dette skal lønne seg økonomisk. Det avdekkes stadig elektriske anlegg som er bygget av ufaglærte, og da gjerne med alvorlige feil. Ofte er det tilfeldigheter som avgjør om dette går bra, eller om det fører til brann eller strømskader, advarer elsikkerhetsbedriften.

Hva kan jeg gjøre selv?

- Det er ikke mye ufaglærte kan utføre av arbeider knyttet til elektriske anlegg og utstyr. Det er kun «mindre arbeider». I hovedsak handler dette om å bytte deksler, kobling av lampettledninger, bytte av støpsler (plugg) og tilkobling av enkelte typer lamper, påpeker Tollefsen.

Han tilføyer at halvparten av alle boligbranner i landet skyldes nettopp elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr.