Midtre Gauldal kommune sliter med en gjennomsnittlig stillingsandel på kun 54 prosent ved sykehjemmet - en utfordrende situasjon som har gjort at kommunen har tatt grep.

– Vi har over 300 ansatte fordelt på 160 årsverk, og det er så ineffektivt som det går an, påpekte varaordfører Bjørn Enge (H) da han orienterte formannskapet om søksmålet mandag ettermiddag.

Endringsoppsigelse

I et vedtak fra kommunestyret i vår, som var ment å bane veien videre for hel- og deltidsutfordringene, ble det blant annet bestemt at det var helt nødvendig for avdelingslederne å gå i turnus - og dermed jobbe hver tredje helg. Dette for å dekke opp helgebemanningen og kutte ned på antall små helgestillinger. Det ble ikke godt mottatt av alle.

Sykepleierforbundet og de ansatte mener dette er en såpass vesentlig endring i turnus- og skiftplanen at det er å betrakte som en endringsoppsigelse, altså en oppsigelse av den eksisterende arbeidsavtalen, med tilbud om en ny avtale.

Kommunen valgte dermed videre i prosessen å ta endringsoppsigelsen formelt til hver enkelt arbeidstaker.

Mot retten

Vilkåret for at arbeidsgiver skal kunne gå til en endringsoppsigelse er ifølge arbeidsmiljøloven at oppsigelsen er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

– Noen av de ansatte, med forbundet i ryggen, mener at vi ikke har anledning til å gjøre dette, sier Enge, som påpeker at ikke alle avdelingslederne har gått til søksmål, men de fleste.

– Vi mener derimot dette tiltaket er helt nødvendig for at man skal kunne klare å dekke helgebemanningen og få denne prosessen videre. Her har vi hvert vårt syn, og da er de i sin rett til å reise søksmål.

Det er nemlig bare domstolene som kan avgjøre om det foreligger en endringsoppsigelse, og om denne i så fall er gyldig.

Må avvente

De respektive siders advokater har ifølge Enge utvekslet en del synspunkter, og det er der de står nå. Ifølge rådmannen er saken berammet i slutten av mars.

– Utfordringen med avdelingslederne er en veldig viktig bit av virkemiddelpakken. Det er vanskelig å få effekt av tiltak som går på helgebemanning og høyere stillingsandeler uten at den biten er på plass, sier Enge.

– Nå vil det ta lang tid fordi vi må vente på avgjørelse. Dette må vi få avklart for å gå videre, fastslår han.

Varaordfører Bjørn Enge, i Erling Lenviks fravær, orienterte formannskapet om søksmålet mandag ettermiddag. Foto: Elling Finnanger Snøfugl