Bålbrenning i tettbygde strøk og i områder med kort avstand mellom husene, kan bli forbudt i Melhus. Tettbygd strøk defineres som et sted der det bor minst 200 personer. Dessuten kan det bli forbud mot åpen brenning og brenning av avfall i småovner.

Det skal fortsatt være tillatt ifølge forskrifta, å tenne kaffebål, sankthansbål og bråtebrenning utenfor tettbygde strøk. Det landsomfattende forbudet mot åpen ild i perioden 15. april til 15. september skal fortsatt gjelde.

Årlig må Gauldal brann og redning rykke ut til minst ti tifeller av bål i Melhus som enten har kommet ut av kontroll eller er til sjenanse for naboer. Eksempler her er søppelbål som spredte seg til vegetasjon i nærheten eller bråtebrenning i Melhus sentrum. Miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl i Melhus kommune har arbeidet for å få kartlagt omfanget av søppelbål, og han mener det er omfattende bruk av søppelbål i tettbebyggelse og i utmark.

I tillegg har Norges astma- og allergiforbund henstilt om at kommuner innfører forskrifter om bålbrenning for å få bukt med brenning av halm og store mengder hageavfall. I stedet ønsker forbundet at halm, gress, busker og trær blir kompostert.

Komite for teknikk og miljø skal torsdag se på rådmannens forslag til forskrifter for bålbrenning i Melhus.