Melhus kommune mener at omgjøringa av gamle Dal skole på Ler ikke er ulovlig.

Kristine Kaasa Moe har sendt bekymringsmelding til Melhus kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune med kopi til fylkesmannen om media om gamle Dal skole. Hun viser til at de gamle vinduene er fjernet, og at nye vinduer er satt inn. Ifølge Kaasa Moe er huset fra før 1850, og hun mener at Melhus kommune ikke gjør jobben sin i forhold til et uerstattelig kulturminne.

Behandlet saken

Virksomhetsleder Guri Vik i Melhus kommune opplyser at kommunen har behandlet henvendelsen fra Kaasa Moe.

– Kommunen har etter de opplysningene som foreligger, ingen grunn til å tro at det foregår ulovlige bygningsarbeider på eiendommen, og har derfor heller ikke foretatt seg noe i forhold til dette, er kommunens svar til Kaasa Moe.

Vik sier til Trønderbladet at kommunen ikke har grunn til å tro at gamle Dal skole er eldre enn 1850, og hun legger til at det de nye eierne av huset har foretatt seg, ikke er søknadspliktig. Innvendig oppussing og skifting av vinduer i samme størrelse, er ikke søknadspliktig ifølge kommunen. Gamle Dal skole er ikke fredet, og fylkeskommunen mener bygget er fra omtrent 1860. Kommunen vil derfor ikke gripe inn i det arbeidet de nye eierne er i gang med.

– De nye eierne har vært i kontakt med kommunen i forbindelse med bygningsarbeidene. Hvis de skal bygge på, er det søknadspliktig og det er kvikkleire i området, forklarer Vik.

Ikke vedtak

Kommunen har også kommet fram til at dersom Kaasa Moe skal klage, så må det foreligge et vedtak hun kan klage på.

– Det er ikke noe enkeltvedtak i saken, sier Vik.

I brevet til Kaasa Moe framgår det at kommunen har gitt Kaasa Moe frist til 6. november om hun ønsker å presisere klagen, og hun blir også bedt om å komme med en begrunnelse for hvorfor hun mener at hun har en rettslig klageinteresse i saken.

Trønderbladet har fått henvendelse fra flere i bygda som mener at Melhus kommune burde kjøpe gamle Dal skole og flytte gammelskolen til Flå skole. Varaordfører Sigmund Gråbak som ledet formannskapsmøtet da saken var oppe der, sier at han ikke har gått videre med saken fordi det ikke var interesse i formannskapet for å kjøpe gammelskolen da den var lagt ut for salg.