Rovviltnemnda i Oppland har fastsatt en kvote på to bjørner, og Miljødirektoratet har fastsatt kvoter på til sammen sju bjørner i fire andre regioner.

Dette er en vesentlig lavere kvote enn det rovviltnemndene i region 5, 6, 7 og 8 anbefalte for Milgødirektoratet, nemlig total 18 bjørner.

I region 6 kan det felles to bjørner. Region 6 er Sør- og Nord-Trøndelag (med unntak av forvaltningsområdet for bjørn i Nord-Trøndelag) og Møre og Romsdal.

I april 2012 ble en ung hannbjørn skutt i Almåsgrenda i Midtre Gauldal, et skadefellingsoppdrag.

Forebyggende jakt

Det er kvoten for høstens lisensfelling som nå er fastsatt, opplyser Miljødirektoratet. Lisensfelling iverksettes for å forhindre skader på husdyr og tamrein, og kan ikke iverksettes dersom det truer bestandens overlevelse.

Miljødirektoratet åpner derfor bare for en begrenset felling i de områdene hvor det ikke er mål om å ha binner med ungekull.

Bestandsmålet for brunbjørn (13 ungekull årlig) er ikke nådd i Norge. Sju ungekull ble født i 2013 ifølge beregninger.

Færre bjørneskader

– Ut fra bestandssituasjonen, en betydelig nedgang i registrerte bjørneskader, avgang av bjørn og at man omtrent er på Stortingets fastsatte måltall for fordeling mellom binner og hannbjørner, har vi ikke grunnlag for å iverksette lisensfelling for mer enn sju bjørner i 2014 i regionene 5, 6, 7 og 8. En kvote på sju bjørner anses ikke å skade bestandens overlevelse, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.