Ei havørn som satt i veikanten ved E 39 ved Øysand Camping fikk stor oppmerksomhet av trafikantene tirsdag ettermiddag.

Den store og vakre fuglen satt helt rolig i veikanten i et par timer. Tydelig skadet i den venstre foten, redd, forfjamset og stresset. Flere bilister stoppet for å ta bilder av den digre og flotte rovfuglen.

Rett i frontruta

Plutselig fikk ørna nok av de innpåslitne menneskene. Ørna tok til vingene, og flakset ut i veibanen. En forbipasserende personbil fikk den store fuglen på siden av frontruta.

Et høylytt smell overdøvet trafikkstøyen et øyeblikk. Ørna ble truffet hardt. Fuglen ble kastet tilbake på gresset et par meter innenfor veikanten. Forfjamset og rystet satt ørna i flere minutter helt rolig og bare hang med hodet. Vi som sto og så på, ble overrasket over at fuglen i det hele tatt overlevde sammenstøtet.  Snakk om tøffing!

Reddet av brannmann

Ørna kom trolig fra hekkeplassen oppe i det bratte Kvennberget, rett øst for Øysand Camping. Det har vært flere reir og hekkeplasser for ørn der i de siste årene.

Etter en halv times tid kom Trond Sæther kjørende fra Viggja. Han jobber i brannvesenet i Skaun kommune og er tilknyttet den tidligere viltnemdas ettersøksgruppe.

Skadet venstre fot

- Ørna var forholdsvis rolig den, så det var en greit å få tak i den. Den hadde skadet venstre fot. Om det er brudd eller noe annet vet jeg ikke ennå, sier Sæther.

I natt skal han ha ørna inne i et bur på låven sin. I morgen tar han rovfuglen med til veterinær i Orkdal. Trond Sæther har også varslet Direktoratet for Naturforvaltning om at han har tatt vare på fuglen.

Neppe billig

- Vi får avvente og se hva som feiler fuglen. Veterinæren finner vel ut hvilke skader ørna har. Trolig må foten spjelkes. Jeg er i hvert fall innstilt på å ta vare på ørna. Gi den mat og stell for å se om det er mulig å redde livet. Men det blir vel neppe billig å få denne fuglen behandlet hos veterinær. Kanskje det er noen som vil være med og spleise på veterinærkostnadene, spør Sæther.

Dette er ikke første gang Trond Sæther redder livet til rovfugler. For halvannet år siden tok han vare på ei avmagret havørn. Ga den masse mat og stell i tre måneder, før han slapp den friske fuglen fri.