Eirik Engan fra Miljøpartiet De Grønne etterlyser kommunalt tak i plastforurensning, og under møtet i Melhus kommunestyre fikk Engan svar fra ordfører Gunnar Krogstad (Ap).

– Som forurensningsmyndighet skal kommunen føre tilsyn med den alminnelige forurensningssituasjon og med forurensninger fra de enkelte kilder, sa Krogstad blant annet.

Vassdrag

Krogstad viste til at plastforsøpling ofte er knyttet til vassdrag, og at naturoppsynet har påvist at forsøpling av plast er et økende problem.

– Det legges opp til et samarbeid med lokalbefolkning og grunneiere for å få fraktet alt ut til lovlig mottak, opplyste Krogstad.

Drikkevannskilden Benna er et eksempel på sted der det har vært søppelaksjon. Melhus kommune har også innledet samarbeid med kommuner i nedbørsfelt til elver som Gaula, Orkla, Nea og Nidelva for å hindre forurensning i vassdrag.

Plastsokker

Andre konkrete eksempler ordføreren pekte på, er plastsortering i offentlige bygg som skal innføres i løpet av 2018, bruk av tøynett i barnehager og bruken av plastsokker i offentlige bygg. Krogstad foreslo at folk kan gå på sokkelesten framfor å bruke de blå plastsokkene.

– Men noen kan kanskje være redde for at det er hull på tåa, sa Krogstad som nevnte at noen politikere hadde gått i sokker da de var på befaring i treningssenteret Maxform på Lundamo i forkant av kommunestyremøtet.