– På flere områder ser vi på interkommunalt samarbeid. Dette er et barn av kommunereformen, sa ordfører Gunnar Krogstad (Ap) under formannskapsmøtet tirsdag i forrige uke.

Ikke sammenslåing

Som kjent ble det ikke flertall i Melhus for å slå seg sammen med Skaun, og Midtre Gauldal var heller ikke en aktuell partner. Men etterpå har stemninga for interkommunalt samarbeid steget betraktelig. Melhus samarbeider allerede med Midtre Gauldal om brann og feiing samt renovasjon, mens det er interkommunalt samarbeid med Trondheim om drikkevann (Metrovann), legevakt og barnevernsvakt. Fra nyttår kommer barnevernsansatte fra Skaun til Melhus etter at de to kommunene er blitt enige om et felles barnevernskontor.

Vann

Ett nytt område for interkommunalt samarbeid kan nå bli infrastruktur som vannforsyning og avløp.

– Kommunen blir fort flaskehalsen når bedrifter skal etablere seg. Det er ikke enhver kommune forunt å ta imot Norsk Kylling, og den bedriften stilte store krav når det gjelder vann. Skal vi ta imot næringsliv, må vi tenke stort, sa assisterende rådmann Morten Bostad.

Ett av momentene fra rådmannens side, er at kommuner sliter med å rekruttere kommunalteknisk fagkompetanse, og rådmannen mener at større fagmiljøer vil være mer attraktive enn små.

Formannskapet vedtok at Melhus kommune skal takke ja til en mulighetsstudie der Melhus, Trondheim, Malvik, Stjørdal og Skaun ser på mulig samarbeid om infrastruktur.

Fikk ikke napp

Midtre Gauldal er altså ikke bedt om å være med i mulighetsstudien. Ordfører Sivert Moen sier at rådmannen i Midtre Gauldal tidligere i år sendte en forespørsel til Melhus om Midtre Gauldal kan komme i betraktning når interkommunalt samarbeid skal utvides.

– Vi fikk ikke napp hos Melhus, sier Moen.

Ordfører Gunnar Krogstad er usikker på om han har sett brevet fra Midtre Gauldal.

– Da vi hadde samtaler om kommunesammenslåing, var Midtre Gauldal med på bare én samtale mens Skaun var med på mange. For noen år siden sa Midtre Gauldal nei til samarbeid innen IKT, sier Krogstad.

Melhus og Midtre Gauldal var godt i gang med samtaler om et felles IKT-kontor, og så ble saken lagt på is.

– Hvis en starter et samarbeid med samtaler om lokalisering, er min erfaring at en ikke kommer i mål, sier Krogstad.