Brekkåsen skole i Melhus samler elevene til temadager med jevne mellomrom. Da etableres grupper på tvers av alle klassetrinn, og når gruppene deles i mindre grupper får de største elevene lederoppgaver. Onsdag var det tema rundt FN, barnekonvensjonen og søndagens innsamlingsaksjon for UNICEF. Elever på fjerde trinn og deres foreldre er bøssebærere på Brekkåsen.

Annerledesdag

– Temadager er veldig populære på skolen. Det er lærerikt for elevene, og de koser seg sammen når vi blander aldersgruppene. Det ligger mye sosial trening i det, og vi fryder oss over å se den gode kontakten som oppstår, sier lærer Randi Ludvigsen.

Temadager scorer høgt på elevundersøkelser, og Brekkåsen skole har en åpen løsning som gjør det lett å få til aldersblanding og store grupper, forklarer Randi.

– For oss lærere gir det litt ekstra arbeid, men det er bare lyst og stort engasjement som preger kollegiet, sier Ludvigsen, som er én av lærerne som har planlagt denne dagen.

Rektor Marit Volden roser entusiasmen både hos elever og lærere, og skryter av samarbeidskulturen hos lærerne.

Storgrupper

Sju lærerstudenter fra Trondheim er på skolen denne uka, og de bidro også med undervisning og opplegg på temadagen.

Elevene ble delt i fem storgrupper, og alle skulle innom fem stasjoner der de lærte om barnekonvensjonen, bærekraftsmål, FN-dagen 24. oktober, TV-aksjonen og leiker fra andre land. Praktiske øvelser og aktiviteter hørte med på hver gruppe, for eksempel å tegne flagg og spille spill. En av oppgavene var å finne forskjeller og likheter mellom Brekkåsen skole og en skole i Mali. En av de ansatte på skolen er fra Sudan, og utendørs fikk elevene lære noen leiker som er vanlig der.

På fredag skal de yngste elevene gjennomføre et skoleløp til inntekt for TV-aksjonen. Foreldre og elever som ønsker det kan gi penger i en konvolutt, og elevene løper ei løype på én kilometer, én eller flere ganger. De eldste elevene får besøk fra FN-sambandet, og det blir foredrag og konkurranser.

Verdifull innsamling

Siden 1974 har TV-aksjonen vært en årlig innsamlingsaksjon der hele Norge donerer til en bestemt sak. I år blir pengene donert til Unicef, som videre blir brukt for å gi alle barn i konfliktland mulighet til å få seg en utdanning.

Elevene på Brekkåsen skole ble delt opp i grupper. På disse gruppene gjorde de oppgaver og så videosnutter relaterd til denne TV-aksjonen. Både elevene og lærerne virket begeistret på denne dagen.

I fjor gikk pengene fra TV-aksjonen til Røde Kors. Pengene brukes til å få mat, medisiner og trygghet. Totalt ble det samlet inn  220.643.000 kroner. Det er 37 millioner kroner mer enn det var i 2015.

Her tegner elevene flagg av alle landene som er med i FN. (Fra venstre) Snorre, Carina og Hannah. Foto: Magnus Langås
Ungene på Brekkåsen skole leker forskjellige leker ute Foto: Magnus Langås