I dag mandag startet rettssaken mot en 27-åring fra Melhus som står tiltalt for å ha drept vennen Råger Holte (38) fra Ler med over 100 bajonettstikk. 27-åringen er også tiltalt for vold og trusler mot andre, deriblant å ha sparket fastlegen og å ha slått til en medinnsatt i Trondheim fengsel der han sitter i varetekt.

Rettssaken går i Frostatingsalen i Trondheim tinghus.

Nektet straffeskyld

Da saken startet, erklærte 27-åringen at han nekter straffeskyld for drapet. For de øvrige tiltalepunktene erkjernner han delvis straffeskyld. Disse punktene handler om vold mot fastlegen og en medinnsatt samt trusler mot politiet.

Det var 25. januar at Råger Holte ble funnet drept i den kommunale boligen han leide på Ler. Politiet mener at han ble drept enten natt til tirsdag 24. januar eller om morgenen tirsdag 24. januar. 27-åringen hadde først status som vitne, og ble deretter siktet for drapet. Siden har han sittet i varetekt.

Forsvarer Arve Opdahl har med advokat Christian Wiig, mens statsadvokat Per Morten Schjetne er aktor, og han har politioverbetjent Jostein Dahlø ved sin side. Mette Skoklefald er bistandsadvokat. Til stede er også psykiater Solveig Klæbo Reitan og psykolog Jan Erik Grinde er sakkyndige vitner, og følger forklaringa til 27-åringen.

Retten ledes av tingrettsdommer Eirik Lereim, og han har med meddommere.

27-åringen ble ført inn i salen av to politibetjenter. Ellers i salen sitter venner, pårørende og politiansatte.

Statsadvokat Per Morten Schjetne sier i retten at det kan bli lagt ned påstand om forvaring med en minstetid, og bistandsadvokat Mette Skoklefald vil fremme krav om erstatning.

To andre siktet

I retten sier Schjetne at rettssaken i hovedsak vil dreie seg om drapet på Råger Holte. Han starter med at han vil tegne en tidslinje fra fredag 20. januar til onsdag 25. januar.  Årsaken til at aktor starter med fredagen er at det var en voldsepisode utenfor hjemmet til Holte da der to besøkende og Holte var involvert. Alle tre ble skadet. En av de to besøkende ble siktet i forbindelse med drapet, og siktelsen er frafalt fordi politiet mener at det er intet straffbart. En annen som ble siktet etter drapet, satt i varetekt. Hans siktelse er også frafalt og politiet mener at han ikke har gjort noe straffbart.

Ble funnet død i stua

Holte ble funnet død onsdag 25. januar av en telemontør som skulle installere internett. Telemontøren fant Holte død i stua, og mor til Holte varslet politiet. 27-åringen ble hentet av politiet da han befant seg på en matbutikk i Melhus, og hadde først status som vitne. Deretter ble han siktet for forsettlig drap.

Holte og 27-åringen var nære venner, og hadde kjent hverandre i lang tid, sier Schjetne. Schjetne viser i innledningsforedraget til tekniske bevis og bilder fra overvåkningskamera. Den siste kjente observasjonen av Råger Holte ifølge aktor, er fra Prix Ler mandag 23. januar klokka 22.18 da han var på handel der.

Ifølge aktor Schjetne ringte 27-åringen gjentatte ganger eller sendte sms til sin mor om morgenen tirsdag 24. januar, og politiet mener at 27-åringen gikk fra huset til Råger Holte og ankom Prix Ler klokka 08.03 den tirsdagen. Overvåkningsbilder fra butikken og minibanken er blitt brukt i politiets etterforskning, og aktor legger vekt på bildene i innledningsforedrag. Aktor nevner både klærne 27-åringen har på seg og hvor han ser ut på bildene. Politiet mener at 27-åringen vasket klærne for å fjerne spor.

Ifølge aktor sendte 27-åringen en sms til Råger Holte om morgenen 24. januar med spørsmål om hvordan det gikk og om Råger hadde blitt sur.

Nesten en time senere viser bilde fra overvåkningskamera i rutebussen at 27-åringen tok bussen fra et stoppested utenfor butikken på Ler og til sitt hjemsted. Politiet har hentet inn overvåkningsbilder fra nærbutikken til 27-åringen ettersom han har gjort innkjøp også der.

Dagen etter at Råger Holte ble drept, skal 27-åringen ha sendt en tekstmelding til Råger Holte med blant annet ordene: ring når du våkner.

I retten sier aktor at det ikke er uenighet om bevegelsene 27-åringen gjorde i disse dagene, men at det er omstridt hva som skjedde i boligen til Råger Holte og hvem som drepte Råger Holte.

Ville ikke forklare seg

Mye av første dag i retten gikk med til aktors innledningsforedrag. Tiltalte opplyste at han ikke vil forklare seg i retten. Dommer Eirik Lereim sier at det kan tale til tiltaltes ugunst at han ikke si noe.

Aktor leser opp tiltaltes forklaringer der tiltalte forteller om sitt kjennskap til Holte og hva han mener som startet slåsskampen i hjemmet til Holte. Ifølge tiltalte var det en uenighet, og at de skværet opp utpå natta. Ifølge tiltalte var Holte i live da han forlot hjemmet til Holte. Tiltalte er blitt avhørt fem ganger.

Forsvarerne er Christian Wiig og Arve Opdahl.
Råger Holte flyttet høsten 2016 inn i dette huset på Ler. Foto: Gunn Heidi Nakrem