- Jeg håper det blir til nytte, sier Bjarne Vinsnesbakk, fra godstolen ved vinduet i den moderne, lyse treromsleiligheten på Melhus. Han og kona Solveig flyttet fra Byåsen. Opprinnelig er han fra Kotsøy, hun fra Orkdal.

- Vi angret ikke en dag på at vi flyttet fra Byåsen, sier Solveig. De bor i første etasje i Fredlygården ved gamle E6. Fra gata kan de høre litt til trafikken som til tider går nokså tett.

Hver dag går de ut selv. Bjarne har skiftet begge hoftene, men det er ingen hindring for å gå lange turer hver dag i nærområdet på Melhus, opp til kirka, til Rimol, Brekkåsen eller Øran. Dessuten har de i løpet av høsten vært på toppen av Vassfjellet, på Øyberget og Gråskarven, pluss mange bærturer.

Skjønte ingenting

Bjarne feiret 80-årsdag med slekt og venner i Hollum grendahus 18. august. Men bursdagsbarnet ville ikke ha gaver. Han ville gi til demenssaken, og det er den lokale foreningen i Gauldalen som skal disponere pengene. Det kom inn litt over 6700 kroner, og så rundet Bjarne og Solveig oppover selv, slik at det ble 7000.

Hyggekveld

- Det er helt rått, sier Tor Arne om den rause gaven. Demensforeningen planlegger hyggekveld, og pengene kommer godt med.

Hvorfor demensforeningen, Bjarne?

- Vi har det vi trenger. Og jeg har fått diagnosen sjøl, alzheimer.

Det var for tre år siden, da hadde den pensjonerte verksmesteren på Fische Bil allerede et par år merket at det var noe med husken.

De to kommer seg rundt, og det så mye at de tre barna klager litt over at de aldri er hjemme. Den eldste bor på Gimsan, de to andre på Støren og Lundamo. Solveig og Bjarne har også seks barnebarn og to oldebarn.

Åpenhet om alzheimer

Tor Arne berømmer de to for åpenheten. Da hans avdøde kone Anne Kari fikk diagnosen for 11 år siden, var det ikke tema man snakket så mye om.

TAKKER: Tor Arne Granmo takker Bjarne og Solveig Vinsnesbakk for pengegaven til Gauldal demensforening. Foto: Liv Helen Vaagland
GAVE: Solveig med et innrammet foto fra Tor Arne, av svaner på vei oppover Gauldalen. Foto: Liv Helen Vaagland