Røde Kors inviterte med Georgia Røde Kors til øvelse på og ved Samsjøen i Melhus, og to ganger ble øvelsen avbrutt som følge av hjelpeoppdrag.

Lå i vannet

Øvelsen gikk blant annet ut på å redde personer som var med i en båt som kantret på Samsjøen, og ble holdt i dag lørdag. Ungdomsavdelinga til Heimevernet i Trondheim var markører. Ungdommene forteller at de skulle være et jaktlag som var ute i båt, og at båten hadde kantret. De som hadde på seg redningsvest, kom seg i land mens resten måtte ha hjelp.

Et Sea King-helikopter kom for å delta i øvelsen, og helikopteret dro fra øvelsen fordi det var behov for bistand på Oppdal. Seaking hentet ned tre personer på Almannaberget på Oppdal, og politiet melder at det var svært glatt å bevege seg til fots i området.

- Sea Kingen skulle hente dem som lå i vannet,men måtte dra på et realistisk oppdrag, forteller HV-ungdommene.

Etter hjelpeoppdraget kom Sea Kingen tilbake, og deltok i øvelsen igjen.

- Det var flott å få være markører under Røde Kors-øvelsen slik at vi blir bedre kjent med hva Røde Kors står for. Dette var fin tidsbruk på en lørdag, sier Henrik Rye fra Heimevernets ungdomsavdeling.

Leteaksjon

Beredskapsøvelsen var i avslutningsfasen da Røde Kors fikk oppkalling fordi det var satt i gang leteaksjon i Trondheim. Da var mange av mannskapene samlet på Samatun ved Samsjøen, og de pakket i all hast sammen tingene og dro til Trondheim. Melhus Røde Kors deltok i leteaksjonen i Trondheim som endte med at den savnede ble funnet i god behold.

Resten av Røde Kors-erne tok seg av gjestene fra Georgia. Giorgi Gazashvili fra Georgia Røde Kors forteller på engelsk at de ikke har hjelpekorps i hans hjemland, og at de ønsker å implementere kunnskapen de har fått under besøket i Norge.

PS: Da Melhus Røde Korps hjelpekorps var ferdig med leteaksjonen i Trondheim, ble de kalt ut til Hemne og dro dit for å være med på leteaksjonen der.

Seaking-helikopteret er over Samsjøen der en av markørerne signaliserer etter hjelp. Foto: Røde Kors
Georgia Røde Kors øvde på blant annet redning i terrenget. Rundt båra med Inger Lise Døvle som er markør, er Salome Nichsolashvili, Irarli Iakobidze, Girorgi Gazashvili, Jan Steffen Hoem og Gunnar Slåen.
Heimevernsungdommene var markører, og syntes det var artig og lærerikt å delta i øvelsen. F.v. Daniel Nydal, Sander Arstad, Thomas Lefstad, Håkon Bergheim, Odin Stabel, Skule Harstad og Henrik Rye.