Arbeidsgruppa startet sin jobb i november i fjor, og på siste kommunestyremøte i september ble ny politisk styringsstruktur for kommunen vedtatt. Her er hovedendringene:

Kommunestyret reduseres fra 33 til 25

Det skal være gjennomgående representasjon. Det vil si at alle som sitter i utvalg, skal også sitte i kommunestyret. I dag er det ikke tilfellet.

De går fra tre til to hovedutvalg. Utvalgene for Oppvekst og Helse og omsorg slås sammen til ett utvalg. I tillegg beholder de Næring-, plan- og miljøutvalget (NPM).

Formannskapet får forsterket sin makt og får en mye tydeligere politisk rolle. De skal bli overordnet plan- og økonomiutvalg. Det vil si at de store plansakene går fra NPM-utvalget til formannskapet.

Administrasjonsutvalget, Internasjonalt råd og Rådet for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne beholdes som i dag.

Les også: Nå heter det "Støren sør"

Alle partier

Bjørn Enge fra Høyre har ledet arbeidsgruppa, som besto av en representant fra hvert parti. De øvrige medlemmene var: Torstein Rognes (Ap), Jan Tore Tangstad (V), Øystein Digre (KrF), Bjørn Hovstad (Sp), Harald Rognes (Bygdelista) og Roger Refseth (Frp).

Enge forteller at de har diskutert mye i gruppa, og at de ikke har vært omforent om alt. Men dette er det de har landet på. De har hatt avstemninger om sentrale punkt, eksempelvis antall representanter, hvorvidt de skal ha gjennomgående representasjon.

De har gjort intervjuer med både sentrale politikere som sitter i de ulike utvalgene, og intervjuet sentrale personer i administrasjonen. Enge presiserer at intervjuene ikke har vært oppe til politisk behandling, men at de har vært lagt ved saksdokumentene som vedlegg.

Les: Bergsrønning får bygge garasje likevel

Spisser formannskapet

Mandatet til formannskapet vil bli forsterket etter neste valg. De får flere og tyngre oppgaver.

– De får ansvaret for en del samfunnsplanlegging. Et eksempel er folkehelse. Det er mange store saker som i dag ligger hos NPM-utvalget, som ikke blir målrettet nok. Det er formannskapets oppgave å sørge for god samfunnsstyring, sier Enge.

Kort fortalt: I fremtiden skal formannskapet behandle store plansaker som for eksempel kommunedelplaner, mens NPM-utvalget skal behandle enkeltsakene som mindre reguleringsplaner for ei boligtomt. I dag er det utvalget som tar alt av plansaker.

Ser det ulikt

Gjennom intervjuene kommer det frem at politikerne og administrasjonen ikke alltid ser ting likt. Særlig blir dette tydelig for Helse- og omsorgsutvalget (HO). Mens politikerne som er intervjuet mener at de har for lite myndighet og fullmakter til saker som handler om økonomistyring og driftsrelaterte forhold, peker administrasjonen på at enkelte i utvalget har en tendens til å gå «langt inn i administrasjonens arbeid og ansvarsområde». Administrasjonen synes også det er utfordrende å skape et godt nok kunnskapsgrunnlag hos dem som sitter i utvalgene. De opplever noen ganger at vedtak fattes ut fra det de kaller «synsing og på helt fritt grunnlag».

Kommunestyret vedtok den nye strukturen under møtet 28. september.