Det tidligere eldresenteret i Melhus sentrum kan bli brukt som seremonirom når ordfører og varaordfører blir tildelt rollen som vigselspersoner.

– Kommunestyresalen er ikke presentabel nok, sier ordfører Gunnar Krogstad.

Om drøyt to måneder

Ordfører og varaordfører er begge tildelt vigselsrett fra nyttår. I tillegg kan politikerne delegere vigselsrett til andre i rådhuset.

– Endringene når det gjelder vigsler, kommer litt brått på, sier Krogstad.

Det er bare drøyt to måneder til at de første brudeparene kan være på plass for å bli viet i Melhus. Tirsdag skal Melhus formannskap behandle forslaget fra rådmannen om å bruke 690.000 kroner på å rehabilitere aktivitetsrommet i Kroa senter og til innkjøp av nødvendig utstyr.

30 vielser

Rådmannen har vurdert om rom i rådhuset kan benyttes, og har kommet fram til at det mangler gode alternativer der.

Ifølge saksframlegget 30 par fra Melhus statistisk sett årlig bli viet borgerlig. Krogstad sier at folk fortsatt vil ha tilbud om å bli viet i Trondheim siden Trondheim kommune har åpnet for at par fra nabokommuner kan komme til Trondheim rådhus.

Trondheim tingrett der vielsene foregår fram til nyttår, har opplevd økende interesse for borgerlig vielse. I 2015 ble 500 viet der og i fjor 560. Tingretten har ikke villet reservere tidspunkt for brudepar mer enn fire måneder fram i tid fordi prøvingsattesten ikke har gyldighet i mer enn fire måneder. Prøvingsattesten viser om paret oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap.

Inne på Kroa

Kroa senter i Melhus sentrum ligger for øvrig vegg i vegg med lokalene som tidligere ble brukt til borgerlige vielser. I den delen av bygget til Melhusbanken som Trønderbladet leier, var det rettslokaler og par kunne bli viet der.

Inne på Kroa senter er det både stue med kjøkken og aktivitetsrom. Det er aktivitetsrommet rådmannen foreslår å ominnrede til vigslingsrom. Krogstad forklarer at det er behov for å legge nytt gulv, fjerne en vask og kjøpe inn nødvendige møbler.

– Rommet blir ikke okkupert, og det er mulig at møblene for vigslingen må settes bort når det ikke er vigsling. Om vi senere bytter rom, vil det være mulig å ta med møblene, sier Krogstad.

Hvilke tidspunkter brudepar kan velge, er ikke bestemt av politikerne ennå. Krogstad tror klokka 08 blir i tidligste laget. Han ser for seg at fredager kan være godt egnet. Rådmannen viser i saksframlegget til at kommunen kan kreve å få dekket merkostnader om vielsen skal skje utenom ordinær åpningstid.

Vitner og klær

– Kommunen må stille med vigsler, og kan stille med vitner om det er nødvendig. I de fleste tilfeller har par med forlovere. Folk kan komme med ønsker, men det er ikke sikkert vi kan innfri dem. Det er hyggelig å få være med på vigsler, sier Krogstad som jobbet som advokat før han ble ordfører for to år siden.

I saksframlegget til formannskapet har rådmannen listet opp hva som er presentabelt antrekk for vigslerne som altså er ordfører og varaordfører, og rådmannen foreslår mørk dress for menn og at kvinner bærer kjole eller drakt med skjørt eller bukse. Ordfører eller varaordfører skal ifølge rådmannens forslag, bære ordførerkjedet.

Kroa senter huser også frisør, Frivilligsentralen og ulike aktiviteter i Kroa senter.