Søndag var det ottesang i Kulbrandstad stavkyrkje på Hølonda, og deretter gikk 17 på pilegrimsvandring fra stavkirka til Skaun kirke.

Lokal prest

Prest Pål Ove Lilleberg ledet ottesangen, pilegrimsvandringen og pilegrimsmessen i middelalderkirka på Venn. Han er for øvrig oppvekst på Hølonda, og fortalte turfølget om barndommens trakter.

Avstanden mellom de to kirkene er 13 kilometer, og vandrerne la av gårde i solid tempo. Den første delen gikk forbi gårder på Hølonda, og så ble grensa til Skaun krysset ved Fælfætte. Ifølge et sagn ble ett hesteføll og en voksen hest jaget av en bjørn, og så satte fotavtrykkene merker i berget.

Underveis var det sang og Lilleberg nevnte ord til ettertanke. Hos Inger og Asbjørn Eidsli var det rast, og der fikk turgåerne servert rabarbrasaft og hjemmebakt kake.

Markedet

De siste kilometerne gikk raskt unna, og så kunne deltakerne gå til pilegrimsmesse og besøket markedet i anledning Kristin på Husaby. Mange var innom markedet som for øvrig hadde flere utstillere fra Melhus. Været holdt seg fint hele tiden, og de svarte skyene i horisonten utgjorde ingen fare.

GODT BESØKT: Markedet ved Venn skole og Skaun kirke hadde mange besøkende. Foto: Gunn Heidi Nakrem
GODT BESØKT: Markedet ved Venn skole og Skaun kirke hadde mange besøkende. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Skaun kirke.