Spikkebenken var populær. Foto: Gunn Heidi Nakrem

– Maur smakte godt og litt surt, sier Simen, mens Mateo slår fast at maur har en litt sterk smak.

Begge viser at de slett ikke er redde maur, og at det gjør ingenting om maur kravler oppover bare armer.

Friluftsuke

Maurtua som ungene viser fram, ligger inne i Gimseskogen og Gimsøya barnehage hadde nylig friluftsuke med daglige turer dit.

– Målet er at ungene skal bli venn med naturen. De lærer at de ikke skal kaste rask, og at vi skal ta vare på miljøet, sier barne- og ungdomsarbeider Anja Rian i Gimsøya barnehage.

To ganger i året har barnehagen friluftsuke, og foreldrene leverer og henter ungene på parkeringsplassen ved den gamle saga på Gimse. Derfra er det sti inn i skogen, og Rian forteller at ungene får øvd opp motoriske ferdigheter når de skal klatre over røtter og svinge unna trær. 40 unger i alderen 3–6 år fra avdelingene Lykken og Framigard'n er med på skogsuka.

– Det er bra å dra på tur hit, og på tur har vi det gøy. Dissa er best. Vi ser også på fuglene, sier Mateo (5).

Mateo liker å være ute i skogen, og synes også det er fint å være i barnehagen for der kan han sykle. Ungene som er store nok til å kunne kalle seg Blekkulfer, får være med i sirkusskolen og i koret. Friluftsuka gir muligheter for ungene å boltre seg på en annen arena, og ungene viser gjerne veien inn i Gimseskogen.

Kort vei

Rusleturen innover tar bare ti minutter, men underveis opplever ungene mye. Fra ei lita bru på stien, fisker ungene med hjemmelagede fiskestenger, og det gjør ingenting at sjansen for å få fisk er minimal siden det knapt nok renner vann under brua.

Turmålet er den lille leirplassen der ungene har egen spikkebenk og en presenning der de kan søke ly om det begynner å regne.

Godt med mat ute

Den ene dagen fikk ungene besøk av bestemor Arnhild Larsen som hadde med kanelsnurrer og saft, og besøket ble tatt svært godt imot.

Ungene har med matpakker, og de har også grillet pølser og laget popkorn, pinnebrød og sveler. Om høsten plukker de blåbær, og barne- og ungdomsarbeider Rian forteller at det da er mange barna som er blå rundt munnen.

Insekter

Ungene forteller at det er mye å finne på ute i skogen. De studerer insekter, og skulle lage en insektsfelle ved å grave et hull og legge ut mat. En dag fant de en blåmann (insekt) som ble flittig studert. Maurtua er også et blikkfang, og ungene lærer fort at de ikke skal ødelegge maurenes hjem.

Fugler tar de også en kikk på, og Mateo peker på en fuglekasse som henger på en trestamme. Ungene får låne kniver, men bare når de er ved spikkebenken.

–Vi lager stokker som vi kan gå på tur med, sier Ingrid.

Linus (5) syntes det var moro å prøve slengtauet.
Ute i skogen var det mye å leke seg med.