Ut på tur i skog og mark. Typisk norsk. En tradisjon, et sett med verdier som også må læres når man kommer som utlending til Norge.

Les: Her er turgruppa på tur for første gang

– Glad i å gå

På lørdag møttes de tre kompisene Dawit Saye Byhane, Tekle Kansay og Michael Tesfay fra Eritrea, og noen glade turgåere fra Røde Kors og kommunen, oppe på Løvset. Herfra gikk de til toppen på Vassfjellet. Det var første gang til toppen for de tre eritreerne.

– Vi skal se hvordan det er å gå på tur, sier Michael Tesfay.

De er alle spente på turen opp til Galdhøpiggen.

– Jeg håper det skal gå bra. Jeg er glad i å gå, så det går sikkert bra, sier Michael Tesfay.

Etter turen, som tok hele fire og en halv time, forteller Torgeir Gunleiksrud at de var våte på beina – men godt fornøyd og i fin form.

Les: Dette venter flyktninger når de kommer til Melhus

Tur som integrering

Gunleiksrud og Røde Kors tok initiativ til en lokal turgruppe som et integreringstiltak.

– Vi ser mange fordeler med å gå på tur som integrering. Det er ofte lettere å snakke sammen når man går på tur. Man blir kjent i bygda, og man blir kjent med nye mennesker. Og vi prøve rå vise hva norsk turkultur er, sier Gunleiksrud.

Han forteller at mange innvandrere og flyktninger går mye mer enn innfødte nordmenn, fordi de ofte ikke har bil.

– Men det er noe helt annet å gå ute i terrenget, enn å gå på asfalt.

1. juli skal rundt 40 personer fra Melhus bestige Galdhøpiggen, en tur som kalles «Til topps»i regi av Den Norske Turistforening (DNT). Det blir en full buss som kjører fra Melhus, forteller Gunleiksrud.

Dawit Saye Byhane, Tekle Kansay og Michael Tesfay var spente, men klare for en topptur til Vassfjellet lørdag. De er alle fra Eritrea. Foto: Marthe Eid