Sivert Moen mener at saken om nedfasing av bemanningen på Singsås bo- og dagsenter må roe seg, og folk må godta det som er bestemt. Han snakker om underskriftskampanjen, som nå er satt igang av pårørende til beboere på senteret.

– Flertallet er tydelig, det er ingen grunn til å fortsatt rote i denne saken, sier han bestemt.

Les om underskriftskampanjen her.

Loven sier nei

Han føler seg trygg på at flertallet fortsatt holder: De som stemte for å legge ned bemanningen mener fortsatt det samme. 12 av 33 representanter i kommunestyret stemte imot å legge ned bemanningen. De kom fra Bygdelista, KrF, fire fra Senterpartiet og to fra Arbeiderpartiet.

I tillegg tviler ordføreren på at kommunestyret i alle tilfeller kan behandle en slik underskriftskampanje. Han viser til kommunelovens paragraf 39, som handler om retten til innbyggerinitiativ og rådgivende folkeavstemninger. Punkt 3 a og b i denne paragrafen sier følgende om retten til å kreve ny behandling av en sak, på bakgrunn av en underskriftskampanje.

«3. I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag dersom dette har

a) samme innhold som et tidligere forslag fremmet etter denne bestemmelse, eller

b) samme innhold som en sak som er behandlet av kommunestyret eller fylkestinget i løpet av valgperioden.

Kommunestyret eller fylkestinget tar selv stilling til om forslaget omfattes av bokstav a eller b.»

– Jeg vil anbefale at de ikke går videre med dette initiativet, sier Moen som mener loven sier at et slikt initiativ ikke kan behandles i denne valgperioden.

- Har ikke økonomi

Han er rimelig tydelig på at dette skal og må gjennomføres, for at kommunen skal drive økonomisk forsvarlig. Flertallet gjorde de nødvendige kuttene som rådmannen har foreslått, slik at kommunen kan drive i balanse og ut fra Pleie- og omsorgsplanen.

– Vi kan ikke operere med heldøgns omsorg i alle private heimer rundt om i kommunen. Det har vi ikke økonomi til. Boligene på bo- og dagsenteret er på et nivå i omsorgstrappa, som ikke har rom for heldøgns bemanning, sier Moen.

Moen er tydelig: Dersom de skal fortsette med heldøgns bemanning, vil det bety at de ikke klarer å ha samme bemanning på brukere med tunge omsorgsbehov på Støren. Og skal kommunen fortsette å drive på samme måte som de har gjort før, vil det måtte kuttes på andre områder.

– Da må man kutte i skolen, da. Og vi er samlet om at vi skal beholde de barneskolene vi har i kommunen, understreker han.

- Skaper utrygghet

Ordføreren har fått med seg engasjementet og innleggene fra varaordfører Harald Rognes og Per Ingar Almås, begge fra Bygdelista.

– Skal vi bygge ut eldreomsorgen, slik leserinnleggene gir uttrykk for at det skal være rom for, vil det få betydning for andre ting. Det må en del av disse begynne å skjønne nå. Vi er ikke gjort av penger. Det er ikke sånn at utkantene må blø, selv om den tunge pleien skal gis på Støren.

Han tror ikke mindretallet, som stemte imot å ta bort bemanningen, tar innover seg konsekvensene av å beholde den.

- Vi kan ikke springe rundt og si ja til alt og alle. Vi må skape trygghet rundt de eldre. Da må vi være tydelige.

– Skaper disse utrygghet ved disse innleggene?

– Jeg føler Bygdelista er med på å skape utrygghet her. De gir inntrykk av at dette skal være mulig. Jeg er tydelig på at dette ikke er mulig, sier Moen.

Trønderbladet lyktes ikke å komme i kontakt med Harald Rognes på fredag.