Rømte oppdrettslaks har en negativ påvirking på den ville laksebestanden i Norge. Det viser en ny undersøkelse som Havforskningsinstituttet har gjennomført. Sammen med Norsk institutt for naturforskning (NINA) har de klassifisert den genetiske påvirkningen som rømt laks har på ville laksebestander.

Gyter med villaksen

En del av den rømte laksen vandrer opp i vassdragene og gyter med villaksen. Da blir den ville laksebestanden genetisk endret, noe som kan føre til lavere produksjon av laks i vassdraget. Den rømte laksen kan også være smittebærer av lakselus og andre fiskesykdommer.

Krise for én av fire elver

Forskerne har klassifisert 175 laksebestander, noe som utgjør 85 prosent av villaksressursene i Norge. 29 prosent av laksebestandene – 50 bestander av de 175 undersøkte – er i svært dårlig tilstand etter at store genetiske endringer er påvist. Ytterligere 6 prosent betegnes som dårlig – med moderate endringer. 60 bestander betegnes som i svært god tilstand – tilsvarende 34 prosent – og 31 prosent, deriblant Gaula, som i moderat tilstand med svake genetiske endringer.

Det er særlig på Vestlandet og i Troms man finner bestander i svært dårlig eller dårlig stand, mens konsentrasjoner med god eller svært god tilstand finnes særlig på Øst- og Sørlandet.

Regjeringen har som mål at havbruk ikke skal bidra til varige endringer i de genetiske egenskapene til villfiskbestandene.