To dager var satt av til saken der Johan Bodsberg krever erstatning for at familien i 1977 fikk ei ubyggbar tomt av Melhus kommune. Familien makeskiftet med Melhus kommune slik at kommunen fikk areal på Søberg til trygdeboliger.

Les også: Går til rettssak mot kommunen

– Ikke tilbudt noe

Partene møttes i Sør-Trøndelag tingrett onsdag og torsdag. Johan Bodsberg var representert ved advokatfullmektig Kristin Systadeng Sørensen, mens Melhus kommune hadde hentet inn advokat Ole Skeidsvoll Moe fra Arntzen de Besche.

I forkant av saken sa advokat Syrstadeng Sørensen at Melhus kommune ikke hadde tilbudt noe som helst.

Bodsberg har krevd to millioner kroner i erstatning for tomta som familien ble tildelt på Løvset. I 1977 inngikk foreldrene hans avtale med daværende ordfører Johan Hokstad om at kommunen skulle gi dem ei boligtomt på Løvset/Høyeggen mot at de avsto areal på Søberg til trygdeboliger. Ifølge avtalen skulle tomta de fikk, være klargjort med vann og kloakk. Den første tomta Bodsberg fikk, var på Høyeggen og den var så bratt at han fikk byttet til ei tomt på Løvset.

Arvet tomta

Da faren døde, arvet tvillingbroren til Johan Bodsberg gården og Johan fikk tomta. Johan bestemte seg for å selge tomta for å finansiere et hyttekjøp, og la tomta ut for salg. To millioner kroner var høyeste bud. Imidlertid viste det seg at Melhus kommune ved en glipp i 2011 hadde gjort om tomta til LNF-område. Feilen skjedde da kommunekartene skulle digitaliseres.

Les også: Var grei mot kommunen, men angrer

Kjøperen av tomta fikk beskjed fra Melhus kommune om at han måtte foreta grunnboringer, og Bodsberg forteller at undersøkelser viste at tomta ikke var byggbar på grunn av geotekniske forhold. Nabohus kunne settes i fare ifølge Rambøll. Kjøperen trakk seg. Bodsberg hadde tegnet eierskifteforsikring, men firmaet nektet å utbetale den. Melhus kommune har avkrevd ham eiendomsskatt selv om tomta ikke er byggbar.

– Foreldet krav

På dag to møtte virksomhetsleder Guri Vik og juridisk rådgiver Hanne Charlotte Heggberget på vegne av Melhus kommune. Kommunen har i et brev vedgått at det ble gjort en feil da tomta ble omgjort til LNF-område.

– Melhus kommune har sagt at jeg burde abonnert på Trønderbladet slik at jeg oppdaget at arealplanen var endret, men jeg bor jo på en annen kant av landet. Det er enighet om at tomta allerede i 1992 ikke var byggbar, sier Johan Bodsberg til Trønderbladet.

Motparten mener at avtalen fra 1977 ble oppfylt i 1992.

– Saken gjelder en makeskifteavtale fra 1977 som ble oppfylt i 1992. Eiendommen har således vært i Bodsbergs eie i 25 år, og eventuelle krav i forbindelse med makeskiftet har vært foreldet i over 10 år. Rullering av kommuneplanens areadel i 2009-2011 endrer ikke på overnevnte. Kravet er derfor avvist av kommunen, uttaler advokat Ole Kjetil Skeidsvoll Moe på vegne av Melhus kommune.

Dommer er dommerfullmektig Nina K. Wærnhus. Avgjørelse i saken skal komme innen 30 dager ifølge det Bodsberg har fått opplyst fra dommeren.

Foto: Gunn Heidi Nakrem