– Det har vært et tøft år fysisk og psykisk sett. En setter mer pris på livet, sier Erica Rognhaug Sunnset (22).

Tung beskjed

Den dagen hun fikk beskjed om at hun hadde fått livmorhalskreft, sitter som spikret. Månedene som har gått, har vært strevsomme, og Erica har stått overfor et vanskelig valg. Hun er takknemlig for støtten fra samboeren Tommy Svanemsli (26), mora Tove, faren Trond, søsken, familien ellers, venner og arbeidskolleger.

– Jeg håper at jeg ikke får tilbakefall, sier Erica.

Inne i eneboligen på Hovin der hun og samboeren Tommy bor, forteller Erica åpent om livmorhalskreften. Hun har valgt å være åpen rundt den fordi hun tror folk uansett vil snakke om at hun har hatt kreft, og fordi hun er opptatt av massevaksineringa som jenter født før 1990, nå får tilbud om.

At en 21-åring får livmorhalskreft er svært sjeldent, har Erica fått høre.

– Legene sier at det er 4–5 tilfeller i året, og det har derfor ikke vært så mange å snakke med dette om, sier Erica.

Dro til legen

Erica gikk til legen i februar i år da hun merket at ikke alt var som det skulle. Da legen tok en undersøkelse, oppdaget legen en utvekst på livmorhalsen. Hun ble sendt direkte til St. Olavs Hospital der de tok en ny undersøkelse og fortalte Erica hva de trodde utveksten skyldtes.

– Jeg trodde jeg hadde en infeksjon, og jeg hadde ingen typiske symptomer på livmorhalskreft, forteller Erica.

Etter ei uke fikk hun beskjed om at det var funnet kreftceller i en svulst, og hun ble bedt om å komme tilbake til en gynekologisk undersøkelse i narkose. 25. februar hadde hun denne undersøkelsen, og overlegen kom etterpå inn på sykehusrommet og sa at hun hadde fått livmorhalskreft. Erica forteller at hun ble spurt om hun hadde unger og om hun ønsket seg det i framtida.

Kort tid etter var hun på Radiumhospitalet i Oslo for en ny undersøkelse, og da ble svulsten fjernet. I tillegg ble to lymfeknuter i bekkenet tatt bort og enda en bit av livmorhalsen ved en senere operasjon.

Det vanskelige valget

– Legen visste ikke om operasjonen var vellykket, og jeg ble anbefalt å fjerne livmoren også for å hindre tilbakefall. Vi fikk ei uke på oss til å bestemme oss og vi dro hjem til Hovin. Å skulle ta et slikt valg som 21-åring, var vanskelig, sier Erica.

Samboeren Tommy har vært en viktig støttespiller hele veien, og han og Ericas mor har fulgt Erica mens hun har vært til behandling i Trondheim og Oslo. Å få beskjed om at livmoren burde fjernes og at dermed alt håp om å få barn senere ville bli borte, var en stor nedtur for dem selv om begge understreker at helsa går først.

Erica tok kontakt med kreftkoordinator Vera Jusnes Mellingen som anbefalte henne å ta en prat med overlegen på St. Olavs Hospital. Hans råd var at de to operasjonene Erica hadde hatt, var nok og at hun ikke trengte å fjerne livmoren. i stedet skulle hun få hyppige kontroller, og det ga håp. Ved den siste kontrollen ble det påvist celleforandringer, men en undersøkelse viste at dette var arrvev.

– Hvis jeg får tilbakefall, har jeg ikke annet valg enn å fjerne livmoren. Da er det et valg jeg slipper å ta selv, forteller Erica.

Legenes råd er at hun venter minst et par år med å bli gravid fordi det ikke vil være mulig å behandle henne om hun venter barn. Neste kontroll er 20. desember, og Erica håper at også den viser at alt er i orden.

Ikke lenger sprøyteskrekk

– Før hadde jeg sprøyteskrekk, og det har jeg ikke nå etter å ha blitt stukket her og der, sier Erica.

Samboeren Tommy trådte for øvrig til som sprøytesetter da Erica måtte få blodfortynnende medisin.

Vaksinering

HPV-viruset er pekt ut som en viktig årsak til livmorhalskreft

Les også: Om massevaksineringa i Melhus

– Legen fortalte at alle kvinner i Norge blir rammet av dette viruset, og at 95 prosent klarer å kvitte seg med viruset. Jeg er blant de 5 prosentene som ikke klarte det. Risikogruppa er fra 25 år og oppover, og egentlig burde screening starte allerede fra 18-årsalderen, sier Erica.

22-åringen er svært glad for at massevaksineringa mot HPV-viruset har startet, og hun var blant de første til å ta vaksinen da Melhus kommune sist onsdag tok imot de påmeldte i gratisperioden. Det var overlegen som rådet henne til å ta vaksinen. Vaksinen inngår i barnevaksineringsprogrammet, og tilbys nå gratis for jenter mellom 13 og 25 år i en toårsperiode. Gutter kan også ta vaksinen, men får den ikke gratis.

– Jeg skal også ta vaksinen, opplyser Tommy.

Erica har hørt at enkelte er skeptiske til vaksinen, men hun mener at siden overlegen rådet henne til å ta den, må vaksinen være trygg. Hvis ikke ville ikke unge jenter nå ha fått tilbudet, tror Erica.

– Ved å vaksinere seg, unngår en å komme i samme situasjon som meg. Man kan forebygge ved å ta vaksinen, sier Erica.

Glad for støtten

Erica jobber i barnehage, og hun er svært glad for støtten hun har fått fra arbeidskolleger. Hun takker også mora Tove som har støttet dem i den vanskelige tida.

– Jeg har vært litt redd for å fortelle om kreften slik jeg har gjort på Facebook og til bekjente, men jeg tror det er best å være åpen, sier Erica.

Tommy har også fått god støtte hos arbeidsgiveren hos Rødsten der han er rørlegger.