- Huset er veldig bra. Jeg kunne ha tenkt meg å bo her selv. Størrelsen på huset er kjekk, sier Ludvik Tevik (17) ved 2 klima og energi ved Melhus videregående skole.

Elever

Tevik er en av 80 elever som var med på den offisielle åpninga av det første passivhuset i pilotprosjektet i Vollmarka. Elevene kommer fra Melhus videregående skole og Skjetlein videregående skole, og huset er en kommunal bolig på rundt 60 kvadratmeter.

- Vi har malt huset utvendig, og vi har startet å legge vannledning til det andre huset, sier Tevik.

Snorklipping

I dag torsdag var det offisiell åpning med der rektor Astrid Gynnild og rektor Helen Pedersen klippet snora. I tillegg spilte bandet Høst fra Trøndertun, og det var servering. Til stede var også representanter for Norgeshus som har tegnet huset, Husbanken som har gitt tilskudd til huset og medinitiativtaker, Melhus kommune som har bestilt huset, Sintef og Næringsforeningen i Trondheimsregionen, avdeling Melhus.

Tre års byggetid

- Det har vært opp- og nedturer, sa rektor Astrid Gynnild fra Melhus videregående skole i talen.

Grunnsteinsnedleggelsen var for nesten tre år siden, nærmere bestemt 12. desember 2013.

Les også: Spadestikk for unikt skoleprosjekt

Skjetlein videregående skole var med på å  initiativ til prosjektet, og rektor Pedersen forteller at bygginga har tatt tid fordi det blant annet var aktører skulle inn i nye samarbeidsprosjekter, huset skulle tegnes og så hadde elevene sin skoleplan med ferier. Nå skal bygginga av de to andre passivhusene som Melhus kommune har bestilt, og som bygges like ved, gå mye raskere ifølge Pedersen.

Hensikten med pilotprosjektet er å lære kommende håndverkere byggeteknikker for mer energivennlige hus, og rektor Gynnild sa i talen at byggebransjen står for store klimautslipp.

Kommunal bolig

Prosjektleder Jan Morten Selbekk i Melhus kommune opplyser at passivhuset varmes opp med vannbåren varme, og er bygd ekstra godt isolert. Huset er universelt utformet og har god takhøyde for ikke å virke innestengt. Ifølge Selbekk er det foreløpig ikke klart hva huset koster.

- Kommunen har fått husbanktilskudd til huset, og beboere plukkes ut av et tildelingsteam. En kan ikke søke på å få bo i huset, forklarer Selbekk.

Husbanken er godt fornøyd med utseende på huset.

- Huset er utrolig godt utnyttet i forhold til areal, og det passer fint for 1–2 personer. Vår inngang til dette er at dette skal føre til at kompetansebygging. Vanligvis har ikke kommuner råd til å bygge denne kommunale boliger, og bygger firkantet og enkelt. Da blir det tydelig at det er en kommunal bolig. Med et hus som dette, slipper en stigmatisering, sier seniorrådgiver Birger Jensen fra Husbanken.

De 80 elevene ble sluppet puljevis inn i huset.
Ludvik Tevik er elev ved 2 KM ved Melhus videregående skole.
Arkitekt John Birger Grytdal fra Norgeshus har tegnet huset, mens seniorrådgiver Birger Jensen er fra Husbanken.