I forbindelse med restaureringen av Støren kirke, måtte spontaket skiftes ut. Kirkeverge Eli Ødegård ønsket å spare penger, og rådførte seg med Alvdal Skurlag om hva som kunne gjøres. Løsningen ble to svenske fjellklatrere.

Les også: Elevtallet øket på Melhus videregående skole

Olle Wehlin (45) er en mann med lang karriere innenfor fjellklatring. Sent på 90-tallet, bestemte Olles onkel seg for å bevitne nevøen sitt talent under en klatrekonkurranse. Det skulle forandre livet til Olle for alltid.

–Jeg var med på en klatrekonkurranse hvor onkelen min var tilskuer. Etter konkurransen kom han bort til meg og skrøt av klatreferdighetene mine. Han spurte om jeg tilfeldigvis kunne tenke meg å hjelpe med å restaurere et gammelt kirketak. Jeg takket ja, og har holdt på med dette på fulltid siden 1998, forteller Olle til Trønderbladet.

Fant "læregutt"

Rundt 10 år senere skjedde nøyaktig det samme, bare at i dette tilfellet var det Olle som tok rollen som onkel.

–Jeg sto og så på en konkurranse, og der oppdaget jeg en pjokk som var ganske flink til å klatre. Jeg ble kjent med han, og spurte etter hvert om han ville være med meg å restaurere kirketak. Han takket ja, og vi har jobbet sammen siden det, forteller Olle imens begge ler.

Denne gutten heter Hampus Räf og har blitt 28 år gammel. De to er akkurat ferdige med dagens arbeid, og skal reise hjem til Sverige på ferie i ti dager før de kommer tilbake for å fullføre restaureringen av taket. De har jobbet intensivt i to uker og forteller at dette ikke er en jobb for de aller fleste.

–Man må være i veldig god form for å holde på med dette. Vi henger i tau høyt oppe i lufta hele arbeidsdagen, forteller Hampus.

Unik arbeidsmetode

Ved vanlig takskifte brukes det gjerne hjelpemidler som stillas og lift, men de to svenskene gjør det på en helt spesiell måte. De har bygd en liten provisorisk plattform oppe ved kirketårnet, men bortsett fra det tar de kun i bruk tau under arbeidet. Først skal de rive av sponflisene, samtidig som de noterer hvordan de er lagt. Dette er viktig slik at man kan legge de nye flisene på nøyaktig samme sted og på samme måte som de gamle. Deretter legger de på nye fliser før alt skal males.

Les også: Raskere enn sin egen skygge

Trives i Norge

De to er ofte i Norge og trives veldig godt på Støren. Det er også åpenbart at de to trives i jobben som selvutnevnte "sponeksperter".

–Det er den beste jobben i verden. Vi får holde på med det vi liker best, samt at vi får reise rundt og se mange fantastiske plasser og kirker, sier Olle.

Les også: Mistet lille Synne rett etter fødselen

Kirkeverge Eli Ødegård er veldig fornøyd med de svenske sponekspertene, og skryter samtidig av Alvdal Skurlag som har gjort dette mulig for begge parter. Olle og Hampus henger seg på, og sier at Alvdal Skurlag har vært en fantastisk støttespiller.

–Det er veldig kjekt for oss, fordi vi sparer utgifter på stillas, lift og sånne ting. Det blir en mye mer økonomisk løsning for vår del. I tillegg er det to utrolig trivelige karer som har gjort en kjempejobb så langt, sier kirkeverge Eli Ødegård til Trønderbladet.