Forollhogna nasjonalpark ble opprettet i 2001, og det totale vernete arealet er på hele 1.514 kvadratkilometer. God plass, med andre ord!

Også her gjelder allemannsretten, som sikrer folks rett til å ferdes fritt i utmarka, selv om det er noen spesielle hensyn som må tas, siden det er en nasjonalpark. (se egen ramme).

Fjellområdene rundt Forollhogna har fått betegnelsen «De snille fjell», på grunn av det runde og slake terrenget. Dette gjør området godt egnet for tur, for både små og store fotturister.

Gjennom seterdalene

For å komme inn til Forollhogna nasjonalpark med bil, må turen legges gjennom seterdalene Synnerdalen eller Endalen fra Budalen.

Bilturen kan gi flotte naturopplevelser i seg selv, med solbrente seterbuer og beitende kyr langs veien, i et kulturlandskap som er blitt til gjennom beiting av husdyr i flere hundre år. På flere av disse setrene tilbys salg av ekte seterrømme, ost, skjørost og gomme.

Topptur og småturer

Toppturen til Forollhogna, som ligger 1.332 meter over havet, er en populær tur på mellom åtte og ni kilometer hver vei. For å komme dit, kan du følge merket sti fra parkeringsplassen lengst sør i Synnerdalen.

Fra samme parkeringsplass kan man også gå til Y-tjønna eller de tre Budalstjønnin, som ligger på vestsida, henholdsvis én og halvannen times gange fra plassen. Der finner du åpne buer begge steder.

En av de få merkete stiene gjennom nasjonalparken er pilegrimsleden. Her går det sti fra Tynset i lett terreng, gjennom furu og bjørkeskog, som kommer over i fjellterreng langs Forollsjøen. Videre går den til Storbekkøya museumsseter, og så over Tågåfjellet til Singsås, Samsjøen og videre til Trondheim.

Tar du turen gjennom Fordalen i Singsås fram til Fløttavollen i enden av Nekkjådalen, finnes parkeringsplasser og flere åpne buer i dette området. Fine turvalg herfra er for eksempel Nyhaugen 1.238 meter over havet, eller Hundåtjønnan med sine fiskemuligheter.

Overnattingsmuligheter

Fra seterdalen Endalen i Budal, finner du husrom både ved Fisktjønna og Damtjønna.

Fra Sommervoldvollan på Bjørgan i Soknedal kan du gå over Litjfjellet, og videre til Sandfjellet, hvor du finner Soknedal fjellstyre sin hytte, Gjætarhytta, der det er overnattingsmuligheter.

Fra Sundlivollen i Soknedal og Endalen i Budal kan turen legges til Hiåsjøen. Gorsetbua er ei bu som står åpen der, og kan brukes av hvem som helst.

Åpne buer i fjellet har bøsse eller utlagt giro for betaling, med tanke på å dekke kostnader i forbindelse med innkjøp av gass og brensel.