– Noe av det fineste med seterleiren er at vi er her uten teknologi. Her får vi være sammen med andre og vi blir kjent med nye. Det er artig å være sammen med dyr og gå på fjelltur, sier Trine (14).

Les også: Skogdag for hele familien

Trine har vært minst fem somre på seterleir i Midtre Gauldal, og kommunens tilbud Til seters faller i smak i år også. Selv om det altså ikke er verken internettilgang eller mobildekning på setra, er seterleiren et populært tiltak. Bare i nødsfall kan de klare å få inn litt signal om mobilen settes i en vinduskarm forklarer Sigrid Gilberg som sammen med kusina Hanna Schwitters fra Oslo, driver seterleir i Synnerdalen.

Mye å finne på

På Plassvollen er det mye å finne på, og hunden Niko er med på leken. Den lar seg villig kose med med av kjærlige barnehender.

Denne uka er tre barn fra Singsås, to fra Støren og ett fra Soknedal på seterleir på Plassvollen forteller Gilberg som eier Plassvollen. Neste uke kommer ei ny gruppe med barn. Ungene er på setra i fem dager, og dagene fylles med ulike aktiviteter.

Les også: Populær hundeutstilling

– Vi har ikke andre dyr på setra her enn hunden i år siden det ikke er noen kopplam. I stedet kjøper vi melk fra ei anna seter og den separerer vi. Etterpå lager vi skjørost og rømme. Dessuten får ungene være med på bading i en kulp i elva, fisking, tenning av bål og fjelltur, sier Gilberg.

Eventyrstund vanker det om kvelden, og fortellingene kan være litt nifse ifølge ungene.

Uten vann og strøm

Plassvollen er fra 1800-tallet, og er seter under gården Plassen i Budalen. Den har ikke moderne fasiliteter som innlagt strøm og vann. Det gjør ingenting forklarer ungene.

– Vi kan jo bade i bekken, forklarer de.

Vann hentes fra bekken og bålet kan benyttes til matlaging. Da Trønderbladet var innom, holdt noen på med spikking mens andre lekte på vollen. Et måltid ved utendørsbordet var nettopp avsluttet.

– Alt er bra med seterleiren, slår Eryk (10) fast.

TREARBEID: Spikking har Hedda (11), Sivert (9) og Eryk (10) taket på. Foto: Gunn Heidi Nakrem
HUS: Setervollen består av flere hus. Niko ligger fornøyd nede på gresset mens den får klapp av Trine. Foto: Gunn Heidi Nakrem