Med rundt 180 påmeldte hunder var sommerarrangementet på Stavsøra i regi Norsk schäferhundklubb avd. Nordenfjeldske av formidabel størrelse.

Leder for Avd. Nordenfjeldske, Roger Svendsen, sier det er veldig mange år siden det har vært med så mange deltakere.

– Dette er et landsdelsarrangement i Schäferhundklubben, og blir nesten å sammenligne med et slags kretsarrangement. Landsdelsvinnerne her i helga går videre til Norsk vinnerutstilling for schæferhund som arrangeres i juli med hunder fra hele Norge. Det står derfor høyt å gjøre det bra her, og det er veldig gledelig at så mange har tatt turen hit, sier han.

Må utarbeide reguleringsplan

Store deler av arrangementet har foregått på Stavsøra, som er treningsområde både for avd. Nordenfjeldske, men også for andre brukshundsklubber. Etter pålegg fra Melhus kommune skal det nå utarbeides en reguleringsplan for området av grunneiere og leietakerne, som er Nidaros Brukshundklubb og Norsk schäferhundklubb avd. Nordenfjeldske. Hundeklubbene er blitt pålagt å lage reguleringsplan selv om de ikke eier arealet, og ifølge Melhus kommune må hundeklubbene avslutte aktiviteten på Stavsøra om de ikke legger fram en slik plan.

– Vi er i gang med dette arbeidet, og det går ikke an å finne et område som er mer ideelt for det vi driver med enn her på Stavsøra. Vi har et betydelig treningsareal, som er stort, men samtidig skjermet og nærme byen. Det er lagt ned voldsomt mye frivillig arbeid for å få til et slikt sted gjennom mange år, både tid, penger og ressurser, og det er ikke enkelt å finne slike områder, forteller Svendsen.

Unik plass

Også oppdretter Liv Evjen i Kennel IngOdd, samt oppdretter Trond Eriksen i Kennel Ulvebo, sier betydningen av Stavsøra er stor. Ikke bare for klubbens treningsmuligheter, men for rekruttering generelt og for muligheten til å kjøre ulike arrangement og konkurranser.

– Dette området er helt fantastisk, og det er mange andre hunderaser som også bruker området. Det er en super gjeng som står bak dette og jobber godt, og det er i så måte en helt unik plass, sier Evjen.

- Stavsøra betyr alt og er et helt fantastisk område. Mister vi dette skjer det radikale ting med brukshundrasen, vi blir spredt utover geografisk og vi mister mye, både med hensyn til målrettet arbeid og videre rekruttering. Kort sagt går klubben i oppløsning, for disse arealene vokser ikke på trær, og med den aktiviteten vi har er det helt avgjørende å beholde arealene, mener Eriksen.

Rekrutterer ungdom

Bjørn Lundberget, jobber med å rekruttere ungdom og er instruktør for Norsk schäferhundklubb. Han var også til stede under helgas arrangement på Stavsøra.

- Sentralstyret i Norsk schäferhundklubb har øremerket midler nettopp for å rekruttere ungdom, og gjennom et juniorprosjekt får jeg mulighet til å reise rundt og møte unge folk som har lyst til å drive med hund og har det som interesse. Det å lære seg å ta ansvar for et annet individ, komme seg ut i skog og mark, få kjenne på mestringsfølelse gjennom samarbeid med hunden i et positivt klubbmiljø er det jeg vil kalle en sunn interesse. Man får i tillegg være mye ute, treffe trivelige folk og jobbe med den rasen som er mest utbredt i hele verden, så dette er et veldig motiverende arbeid. I helga har vi flere ungdommer i aksjon på Stavsøra, noe som er ekstra artig, forteller Lundberget.

karen.gunnes@tronderbladet.no

917 95 446